Magusad küpsised võivad sisaldada rohkem soola kui kalapulgad

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küpsised. Foto on illustratiivne
Küpsised. Foto on illustratiivne Foto: Panther Media/Scanpix

Küpsised võivad sisaldavad rohkem soola kui popkorn, kana-nagitsad või kalapulgad.

Suurbritannias vaadeldi küpsisesortide koostisi ja leiti, et enam kui 110 küpsisesorti olid sama suure soolasisaldusega või soolasemad kui Butterkist soolatud popkorn, kirjutab Telegraph. Näiteks Asda šokolaadiküpsised sisaldasid 0,4 grammi soola 25-grammise paki kohta. Sainsbury suured valge šokolaadi-vaarika küpsised sisaldasid 0,39 grammi soola 60-grammise küpsise kohta. McVitie väikesed piparkoogimehed sisaldasid 0,3 grammi soola iga 25-grammise pakendi kohta.

Võrdluseks, Birds Eye kalapulgad sisaldavad 0,2 grammi soola 28-grammise kalapulga kohta. Kana-nagitsad sisaldavad 0,24 grammi soola ühe nagitsa kohta.  

Täiskasvanu päevane soola kogus ei tohiks ületada 6 grammi. Toitumisspetsialist Sonia Pombo ütles, et mõistetakse, et küpsised sisaldavad palju suhkrut, kuid suur soolasisaldus võib paljudele üllatuseks osutuda.

Londoni Ülikooli kardiovaskulaarse meditsiini professor Graham MacGregor kinnitas, et kui suur soolasisaldus on ka magusates toitudes, on vanematel väga raske kontrollida, et laps üleliia soola päevas ei tarbiks.

Asda lubas soolakogust küpsistes vähendada. Sainsbury on selle probleemiga tegelenud firma kinnitusel 13 aastat, kuid leiab, et ei tasu võrrelda hiidküpsiseid, mis ei ole igapäevaseks maiustamiseks mõeldud, tavaliste küpsistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles