Ministeerium: terviserisk sõltub ennekõike joodud alkoholi kogusest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholimolekul on üks ja sama nii viinas kui õlles.
Alkoholimolekul on üks ja sama nii viinas kui õlles. Foto: Martynas Vidzbelis

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel ei saa teha vahet lahjal ja kangel alkoholil, sest tervist kahjustab neis jookides sisalduv etanool ning terviserisk sõltub eelkõige ärajoodud napsu kogusest.

«Rohelise raamatu (alkoholi poliitika – toim) aruteludel olid kõne all erinevad võimalused,» rääkis sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Triinu Täht. Esiteks, jätta vanusepiir samaks. Teiseks, tõsta vanusepiiri kõigi alkoholiliikide ostmisel. Kolmandaks, tõsta vanusepiiri ainult kangete alkohoolsete jookide ostmisel. Neljandaks, tõsta vanusepiiri 19, 20 või 21 aastani.

«Kuna konsensust ega kompromissi ei saavutatud temaatilises töögrupis ega ministeeriumitevahelises töörühmas, on hetkel rohelises raamatus sõnastatud selline meede, et algatada diskussioon alkoholi ostmise ja tarbimise eapiiri tõstmise osas,» rääkis Täht.

Sotsiaalministeerium suhtub väga ettevaatlikult kange ja lahja alkoholi eristamisse. «Meie soov on vältida olukorda, kus sõnum kange alkoholi ohtlikkusest pööratakse sõnumiks lahja alkoholi ohutusest,» rõhutas Täht. Tema sõnul põhjustab terviseriske ja -kadu siiski etanool, mida leidub kõigis alkohoolsetes jookides ning terviseriskide suuruse määrab eelkõige ärajoodud alkoholi kogus. «Kange ja lahja alkoholi mõjuerinevus populatsioonitasandil on väga mitmetahuline - ühest küljest on mõningad uuringud tõesti seostanud kanget alkoholi veidi suurema vigastusteohuga, teisalt jälle toimub noorte ja naiste «värbamine» tarbijate hulka valdavas osas läbi lahjade jookide,» selgitas Täht.

Saku Õlletehase juhatuse esimehe Margus Kasteina sõnul saaks Eestis alkoholi tarbimist vähendada, kui tõsta kange alkoholi ostjate vanusepiir 20 eluaastani nagu Põhjamaades.

«Eestis on puhta alkoholi tarbimine 10,2 liitrit inimese kohta ja kui tahame, et rahvas jooks vähem, siis minu väide on, et viina tuleb vähem juua,» rääkis ta.

«Minugi poolest võiks see nii olla, kui ka õlut müüakse alates 20. eluaastast,» kommenteeris ettepanekut Liviko tegevjuht Janek Kalvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles