Naised jätavad rinnavähi sõeluuringutele tulemata

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Kuigi sõeluuringu sihtrühmas on rinnavähi tekkesagedus suurim, on meie naiste osalus rinnavähi sõeluuringutes madal.


Põhja-Eesti Regionaalhaigla radioloogiakeskuse ülemarst ja keskuse juhataja doktor Maret Talk ütles haigla lehele Kuukiri antud intervjuus, et skriininguga hõlmatuseks saavutati eelmisel aastal 54 protsenti kavandatud sihtrühmast, samas kui põhjamaades on see näitaja 80-90 protsenti, vahendab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.

Eestis on aasta esimese kolme kuuga rinnavähi sõeluuringutel käinud tema sõnul vaid 10 protsenti kutsututest, mida on väga vähe.

Paljud naised jäävad sõeluuringutele Talki sõnul tulemata põhjusel, et nad pole kutset kätte saanud, sest nende elukoha andmed haigekassa andmebaasis ei ole õiged, kuid teisest poolaastast hakkab haigekassa kutsumiseks kasutama rahvastikuregistri aadresse.

«Meie kogemus näitab, et need naised, kes juba sõeluuringul käima on hakanud, tulevad üldjuhul ka kahe aasta pärast uuesti tagasi kontrolli. Rindade vaatlust ja palpatsiooni saavad teha kõik naised, ent rinnavähi varases staadiumis ei leitagi enamasti nii suuri muutusi rinnas, seetõttu on oluline osaleda rinnavähi sõeluuringutel,» rääkis ta.

Sõeluuringu käigus avastatud rinnavähi vormidest on Talki sõnul üle 75 protsendi varajases staadiumis ja just varakult avastatud rinnavähk on ravitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles