Haigekassa kiitis heaks otsuse meedikute palgatõusuks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. oktoobril 2012 algas sügisene arstide streik. Pildil TÜ Kliinikumi polikliiniku fuajee.
1. oktoobril 2012 algas sügisene arstide streik. Pildil TÜ Kliinikumi polikliiniku fuajee. Foto: Sille Annuk / Postimees

Haigekassa nõukogu kiitis heaks 2014-2017 aasta kulude ja nende katteallikate planeerimise põhimõtted ning kiitis lisaks heaks otsuse, mis võimaldab meditsiinitöötajate palgatõusu kõigil erialadel.

Nõukogu kinnitas haigekassa järgneva nelja aasta tulude ja nende katteallikate planeerimise põhimõtted. «Haigekassa eelarve kasvab lähiaastatel pisut kiiremini kui sotsiaalmaksu laekumine ning soovime lisavahendeid kasutada nii kättesaadavuse parandamiseks kui ravikvaliteedi tõusuks,» täpsustas nõukogu esimees sotsiaalminister Taavi Rõivas.

Tervishoiuteenuste kogukulud kasvavad järgmisel neljal aastal keskmiselt 6,8 protsenti, sealhulgas kõige rohkem kasvavad kulud meditsiinitöötajate palgakomponendi tõusu arvelt. Jätkuvalt on planeeritud arstiabi rahastamise kasv kogu nelja aasta vältel. Haigus-, sünnitus- ja hambaravihüvitiste kasvu prognoosiks on keskmiselt 7,6 protsenti.

Kõige suuremat rahastamise tõusu planeeritakse hooldusravi rahastuses ning seda eelkõige teenuse kättesaadavuse parandamiseks. Eelarvet planeeritakse suurendada vastavalt 10,5 protsenti 2014. ja 14,2 protsenti 2015. aastal. Selle hulka on arvestatud statsionaarse hooldusravi ja koduõenduse mahu suurenemine.

Haigekassa nõukogu kinnitas ka sotsiaalministri määruse nr 9 muudatuse, mis võimaldab meditsiinitöötajate palgatõusu. Määruse muudatusega lisatakse kõikidesse voodipäeva piirhindadesse tööaja komponent arstile 4 minutit, õele 17 minutit.

Lisaks suurendati tööaja komponenti ka õe ja ämmaemanda esmase vastuvõtu teenuses 5 minuti võrra. Taavi Rõivase sõnul on tegu vastutulekuga arstide ja õdede ettepanekutele ning uus määrus on kollektiivleppega täpses kooskõlas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles