Nautigem suve, aga hoidkem silmi!

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tark tegu: 
merel surfaja peab kandma kõige tumedamate klaasidega päikeseprille.
Tark tegu: merel surfaja peab kandma kõige tumedamate klaasidega päikeseprille. Foto: SCANPIX

«Ärge kunagi vaadake otse päikesesse, sest ultraviolettkiirgus soodustab hallkae teket ja silmapõhja kollatähni muutusi,» hoiatab oftalmoloog Kadri Väärsi.

Sageli ereda valguse käes viibijad peavad kindlasti kandma päikeseprille, mida leidub neljas tumedusastmes, ütleb Väärsi. Neljanda astme ehk kõige tumedamate klaasidega prille soovitatakse kõrgmäestikus või vee peal viibides, need on vajalikud kaluritele, plekk-katuse paigaldajatele, vetelpäästjatele, surfajatele jt, kaitsmaks silma ereda päikese või päikesepeegelduse eest.

Teise ja kolmanda tumedusega klaasid sobivad nii linnas kui ka looduses jalutajaile, samuti autojuhtidele. Esimese astme prilliklaasid on ainult kergelt toonitud ja kaitsevad silmi pigem tuule eest. Selliseid prille soovitatakse tundlike silmadega inimestele, kellel ere päikesevalgus paneb kohe pisarad jooksma.

Sageli kantakse heledate klaasidega päikeseprille ka ainult ilu pärast.
Prillid, mille klaasid lähevad ülalt allapoole heledaks, on vajalikud neile, kes tahavad ereda valguse käes lugeda, samuti autoroolis olijale.

Paljud autojuhid eelistavad aga hoopis polaroidprille.
Väärsi sõnul on kõigi uuemate prilliklaaside tagaküljel peegeldumisvastane kate, mis võtab ära topeltpeegeldused ja tänu millele on silmal palju mugavam. Fotokroomklaasidega prille, mille tumedus-heledus muutub vastavalt valgusele, tehakse arsti retsepti järgi.

Punetavate, vesitsevate, kipitavate, justkui liiva täis ja/või valguskartlike silmade turgutamiseks soovitab arst küsida apteegi käsimüügist silmatilku. Apteekides saab teha ka nn kuiva silma proovi. Kui aga tilgad vaevusi ei leevenda ja tagatipuks hakkavad silmad rähmama, tursuvad ja sügelevad, tuleb ikkagi silmaarsti vastuvõtule minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles