Tripperisse haigestutakse kogu maailmas üha rohkem

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suguhaiguste vältimiseks tuleb kasutada kondoomi.
Suguhaiguste vältimiseks tuleb kasutada kondoomi. Foto: Mihkel-Markus Mikk / Õhtuleht

Üha enam noori inimesi ja homoseksuaalseid mehi haigestub gonorröasse nii Rootsis kui ka mujal maailmas. Seejuures muutub haigust põhjustav bakter üha tugevamaks.

Örebro Ülikooli mikrobioloogia teadur ja Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) seksuaalselt levivate haiguste koostöökeskuse direktor Magnus Unemo teatas, et gonorröa haigusjuhtude arv kasvab üle kogu maailma juba viimased viis aastat, kirjutab The Local. Maailmas on WHO andmetel 106 miljonit haigusjuhtu.

Kui 2011. aastal registreeriti Rootsis 951 gonorröa juhtu, siis 2012. aastal oli see arv juba 1098, teatas Rootsi nakkushaiguste kontrolli instituut. Ehkki gonorröad põhjustav bakter on rootslasi vaevanud juba 90ndatest aastatest, on epidemioloogide sõnul nüüd aeg muret tunda.

Haigestumus kasvab nii heteroseksuaalsete paaride seas kui ka homoseksuaalsete meeste seas. Seejuures võib haigus viia viljatuseni, kui seda ei ravita. Suurem probleem on haigus naiste jaoks, kes gonorröa sümptomeid ei pruugi märgata.

Bakter üha tugevam

Gonorröad saab ravida antibiootikumidega, kuigi teadlaste kinnitusel muutub bakter ühe tugevamaks, mistõttu ei pruugi osa antibiootikume enam tulevikus nii efektiivsed olla.

Inimene.ee kirjutab, et gonorröa onsugulisel teel leviv nakkus, mis esmalt kahjustab limaskesti, kuid võib hiljem verega levida üle kogu organismi. Seejuures on gonorröa üheks sagedasemaks seksuaalsel teel ülekantavaks haiguseks. Igal aastal registreeritakse maailmas 25 miljonit uut haigusjuhtu; ning on suguhaiguste hulgas trihhomonoosi, klamüdioosi ja genitaaltüügaste järel neljandal kohal. Nakatumine toimub sugulise vahekorra ajal. Sageli on haigustunnused väga vähe väljendunud muutes gonorröa avastamise ja kontrollimise keeruliseks

Haiguse põhjustajaks on Neisseria gonorrhoeae ehk gonokokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles