Depressioonis teismelised muretsevad pere reaktsiooni pärast

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioonis teismelised kardavad lähedaste ja ühiskonna hukkamõistu
Depressioonis teismelised kardavad lähedaste ja ühiskonna hukkamõistu Foto: jupiterimages.com
USAs sadade noortega tehtud intervjuudest selgus, et teismelised ei pruugi depressiooni korral abi otsida, kuna kardavad perekonna reaktsiooni.

Just hirm lähedaste reaktsiooni ees ja depressiooni kui haiguse halb maine ühiskonnas olid peamised põhjused, mis takistasid noortel ravi alustamist, kirjutab Reuters.

Samuti selgus 368 terve ja depressioonis teismelisega rääkides, et neid hirme maininute seas oli keskmisest rohkem selliseid noori, kes intervjuule järgnenud kuue kuu jooksul tõepoolest abi ei otsinudki.

Teismeliste vanematel enamasti selliseid muresid polnud – pigem tõid nad välja praktilisi probleeme, näiteks ravi hind ja lapse nõusse rääkimine.

«Teismeliste puhul hõlmavad ravimisel tehtavad otsused suuresti ka teisi osalisi, eriti vanemaid,» sõnas uuringut juhtinud doktor Lisa Meredith. «Arstidel pole vaja teada üksnes seda, mida mõtlevad teismelised või nende vanemad, vaid seda, mida mõlemad pooled mõtlevad.»

Meredithi ja tema kolleegide sõnul tuleks enne depressiooni raviga alustamist nii nooruki enda kui tema vanematega nende võimalikest kõhklustest rääkida.

«Kui arstid mõlemal poolel esinevaid takistusi mõistavad, suudavad nad perega paremini töötada ja pakkuda ravi, mis just sellele teismelisele sobib,» lõpetas Meredith.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles