Vaktsineerimata lapse tõttu surid kaks teist last

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaal suri 14-aastane noormees leetrite tüsistustesse, kuna viibis arsti ooteruumis leetreid põdenud lapsega, kelle vanemad keeldusid vaktsineerimisest.

Nordrhein-Westfaleni liidumaal Lagres elanud Michael nakatus leetritesse viiekuuselt arsti ooteruumis oodates, vahendab Local Saksamaa lastearstide liidu teadet. Leetritest põhjustatud ravimatu  peaajupõletik kujunes tal välja üheksandaks eluaastaks. Samas ooteruumis viibinud laste seas on see juba teine surmajuhtum.  13- aastane Natalie suri 2011 aastal.

«Seal oli üks poiss ebaselgete sümptomitega ning tema vanemad olid keeldunud teda leetrite vastu vaktsineerimast,» rääkis Martin Terhardt lastearstide liidust. Seetõttu nakatusid kuus last, kellest kolm olid imikud. «Kui see laps oleks olnud vaktsineeritud, oleksid Natalie ja Michael siiani elus,» lisas ta. Saksamaa vaktsineerimiskomisjoni kuuluv Terhardt sõnas, et hilisem ajukelmepõletik on kui ajapomm nende leetritega kokku puutunud laste jaoks, kes olid sel hetkel  veel liiga noored, et neid endid oleks juba vaktsineeritud.

Ajalehe Spiegel andmetel tekkis poisil alaäge skleroseeruv panentsefaliit. See on haruldane krooniline  progreseeruv haigus, mille tekitab leetrite viirus ning sellesse haigestuvad vaktsineerimata lapsed, kes nakatuvad enne teist eluaastat. Esialgu tekivad lapsed arengulised muutused, hiljem tekivad tõsised neuroloogilised probleemid, krambid. Nooruk ei suutnud esmalt kõndida ja rääkida ning seejärel langes koomasse.

Selle aasta alguses on Berliini plahvatuslikult kasvanud leetritesse haigestumine, alates selle aasta algusest on leetri diagnoosi saanud üle 300 lapse. Nii palju haigusjuhte pole varem olnud. Aastas sureb Saksamaal u kaks inimest leetrite tüsistustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles