Vaktsineerimisest keeldunud vanemad tunnistavad avalikult oma viga

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimispass ja vaktsiinid.
Vaktsineerimispass ja vaktsiinid. Foto: SCANPIX

Uus-Meremaal Aucklandis elavad Ian ja Linda Williams tegid teadliku valiku, kui jätsid oma lapsed vaktsineerimata, aga kui nende poeg sattus teetanuse tõttu koomasse, siis said vanemad aru, et tegu oli vale otsusega.

«Me eksisime, kui alahindasime haigusi ja ülehindasime vaktsiinide kõrvaltoimeid,» ütles portaalile ABC Perth Ian Williams, kes räägib avalikult oma perekonna katsumusest, et hoiatada teisi lapsevanemaid.

Pere 7-aastane poeg Alijah haavas mullu detsembris oma jalga. «Loomulikult me ei arvanud, et asi on tõsine, sest see oli lihtsalt väike sisselõige, kuid mõned päevad hiljem tekkisid tema ühele näopoolele insuldi sümptomid.»  Paar päeva hiljem tekkisid poisil öösel krambid. «Ta nägu oleks nagu väänatud ja tal oli väga valus,» rääkis isa. Aucklandi lastehaiglas diagnoositi poisil teetanus ja ta viidi intensiivravisse. Lapse seisund oli nii halb, et meedikud panid ta kunstlikku koomasse. Vanematel paluti ruumis lahkuda, kui poja kõrisse tehti avaus, et paigaldada sinna intubatsioonitoru. Poiss oli kolm nädalt koomas, et ta keha saaks paraneda.

«Tal oli meie otsuse tõttu nii valus, seetõttu me pöördusime Uus-Meremaa meedia poole – me tahame, et meiega juhtunu oleks teada. On selge, et me eksisime,» rääkis isa.

Mehe sõnul uurisid nad vaktsineerimise mõjusid ning otsustasid oma kolme last  mitte vaktsineerida. «Eriti oli selle vastu teatud kindlatel põhjustel mu naine,» rääkis mees. Mehe sõnu leiab googeldades nii vaktsineerimise poolt kui ka vastuargumente. «Näib, et plusse ja miinuseid on pooleks,» tõdes ta. Mehe sõnul mõjutasid teda lood sellest, et leetrite, mumpsi ja punetiste vaktsiine seostatakse autismi ilmnemisega, et need sisaldavad alumiiniumi ja elavhõbedat ning vaktsiine reklaamitakse, et kergitada ravimifirmade müüdinumbreid.

«Kohe, kui öeldi, et tegu on teetanusega, siis lasksime ka kahele teisele lapsele teha ära kaitsesüstid,» sõnas mees.

Ian Williams kinnitas, et tahab aidata teisi vanemaid, kes on samuti segaduses lugedes netis leiduvat vastuolulist infot vaktsiinide kohta. «Põhiline, mida vanemad peaksid tegema, on uurida arstide käest, kas nad on selle poolt või vastu,» rääkis mees. Ta lisas, et pea kõik arstid on selle poolt ja seejärel tasuks küsida, miks.

«Kui te näete ühte nendest haigustest, siis see on kohutav. Lapsed surevad nendesse,» tõdes ta. Isa sõnul alahindasid nad haigusi ja ülehindasid vaktsiinide kõrval mõjusid.

Nüüd, kuus kuud hiljem paraneb poiss hästi. Pärast  kolme nädalat intensiivravis hakati talle andma vähem ravimeid ning ta närvid hakkasid taastuma. Poisil tuli õppida uuesti käima ja sööma. «Tal on praegu kõik hästi ja praegu on ainult näha kõril olevad jäljed trahheotoomiast, mis jäävad sinna ilmselt kogu eluks, aga see on väike hind. Kümme protsenti teetanuse ohvritest sureb,» märkis isa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles