3D/4D ultraheliuuringud koguvad Tartus populaarsust

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ove Maidla

Elite erakliinikus tehti 2012. aasta juunikuus uue aparaadiga esimesed 3D/4D ultraheliuuringud – kokku on uuringuid aasta jooksul tehtud juba 370.

Patsiente on kõige rohkem olnud Tartust ja Lõuna-Eestist, kuid märkimisväärselt palju ka Ida-Virumaalt ja Tallinnast, teatas Elite kliiniku arendusjuht Kristina Sõritsa. Patsiente on olnud ka Paidest, Jõgevalt, Elvast ja Hiiumaalt. Lisaks külastasid erakliinikut ultraheliuuringu teostamiseks Soomes elavad eestlased.

Õigel ajal sooritatud uuringutest oli ebaõnnestumise tõenäosus alla 10 protsendi. Parimaks uuringu teostamise ajaks peab doktor Deniss Sõritsa 25. rasedusnädalat. Arst soovitab patsientidel enne uuringut tarbida nädala jooksul tavapärasest rohkem vedelikku, mis tõstab uuringu õnnestumise tõenäosust.

Kui üldiselt soovitatakse uuring teostada 25. nädalal, siis häid pilte on saadud ka näiteks raseduse 34. nädalal. Tavaliselt käiakse Sõritsa sõnul selles faasis mõõtmas lapse kaalu või kontrollimas lapse asendit, mõnikord ka soovitakse varem pakutud soole kinnitust.

«Sageli näeb uuringu käigus, kuidas loode haigutab, teeb grimasse, näiteks naeratab või on hoopis kurja pilguga, sageli haarab laps käega varvastest või paneb sõrmed suhu. Tihti käiakse kõhubeebit vaatamas kogu perega, kaasas ka vanemad lapsed või tädid-onud,» märkis Sõritsa.

Mida kõrgem on patsiendi kehamassiindeks (KMI), seda raskem on Sõritsa sõnul uuringut teostada, kuna nähtavus on kehvem. Keerulisem on ka patsientidega, kel on lootevett normist vähem. 

Uuringu tulemusena saavad lapseootel vanemad mõnikord isegi ligi kümme pilti oma veel sündimata lapsest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles