Verekeskus kutsub üles suvepuhkuse ajal verd loovutama

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veredoonorlus.
Veredoonorlus. Foto: Sille Annuk

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus kutsub inimesi üles suve jooksul vähemalt ühe korra verd loovutama, kuna puhkusteperioodil verevarud kahanevad.

«Oleks tore, kui doonorid, kes on kurtnud, et nad ei saa töö tõttu verekeskust selle lahtiolekuaegadel külastada, teeksid oma visiidi puhkuse ajal. Hommikuti on verekeskuses rahulik ja vereloovutamine läheb kiiresti,» kutsus Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse juhataja Riin Kullaste doonoreid üles.

«Haiglad vajavad ka suvel patsientide raviks doonorite abi. Vahel isegi enam kui talvekuudel, sest õnnetusi on rohkem. Meil on mitu aastat olnud juuli haiglate nõudmiste rekordkuu,» lisas Kullaste.

Kuna juulis on paljud asutused puhkusel, ei saa ka verekeskus tavapärastesse paikadesse väljasõite korraldada. Väljasõidud jäävad ära juuni viimasel ja juuli esimesel nädalal ning kahel viimasel juuli nädalal.

Seega ootab verekeskus doonorite täiendavat abi eelkõige Tallinnas Ädala tn 2 ja DoonoriFoorumis Narva mnt 5.

Juulis ja augustis püstitab Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus koostöös päästeameti ja kaitseväega lisaks ka doonoritelgid Eesti erinevatele linnaplatsidele: Rakverre, Paidesse, Raplasse, Keilasse, Tallinnasse ja Haapsallu.

Kõige värskemat infot veregruppide vajaduse kohta saab verekeskuse kodulehelt ja Facebookist «Doonorid ja Sõbrad» lehelt.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul.

Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles