Diabeedivaktsiin võib reaalsuseks saada

Tiina Kaukvere
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru mõõtmine on diabeetikute jaoks igapäevane tegevus.
Veresuhkru mõõtmine on diabeetikute jaoks igapäevane tegevus. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Stanfordi ülikooli meditsiinikeskuse uuringuga jõuti sammuke lähemale esimese tüübi diabeedi vaktsiinile. Teadlased usuvad, et patsiendi immuunsüsteemi on vaktsiini abil võimalik treenida nii, et see lõpetaks keha ründamise.

Ajakirjas Science Translational Medicine avaldatud uuringust selgub, et diabeedivaktsiini abil on keha võimalik nii öelda ümber õpetada, kirjutab BBC.

Esimese tüüpi diabeedi puhul hävitab immuunsüsteem insuliini tootvaid beetarakke kõhunäärmes. Insuliin on vajalik glükoosi rakkudesse viimiseks ning seega veresuhkru taseme langetamiseks. Seega ei ole haiguse tõttu võimalik kehal veresuhkru taset ise normaalsena hoida.

Stanfordi ülikooli teadlased kasutasid vaktsiini, et lõpetada immuunsüsteemi kallaletung iseendale. Vaktsiin võtab sihikule kindlad valged verelibled, mis hävitavad insuliini tootvaid beetarakke. Vaktsiini katsetati 80 patsiendi peal. Pärast seda kui patsiendid said kolm kuud järjest iga nädal vaktsiinisüsti, oli märgata nende teatud valgete vereliblede hulga vähenemist.

Vereanalüüsid kinnitasid, et beetarakud töötasid vaktsiini saanud patsientidel paremini kui neil, kes said vaid insuliiniravi.

Samas kinnitasid teadlased, et tegemist on alles varajase uurimisjärguga ja vaktsiini tuleb katsetada suurema hulga inimeste peal. Samuti tuleb hinnata vaktsiini pikaajalist mõju organismile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles