Uuringud: ka tantsimine aitab vormis püsida

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Vain ja Olga Kosmina «Tantsud tähtedega» avasaates
Peep Vain ja Olga Kosmina «Tantsud tähtedega» avasaates Foto: Artur Sadovski
Kaks värsket uuringut näitavad, et tantsimisest saadav füüsiline koormus ja seega ka kasu tervisele võib olla suurem, kui seni arvati.

Ühes uuringus leiti, et salsa tantsimine parandab südameveresoonkonna seisundit, teises aga selgus, et ka vähemhoogsad peotantsud nagu fokstrott või tango lisavad päevasele liikumisarvestusele 2000 sammu, kirjutab Healthday.

Viimatimainitud uuringu autor, Suurbritannias asuva Leedsi ülikooli spordipsühholoogia vanemlektor Stephen Cobley ütles, et tantsimine on lõbus ja suhtlemisvõimalust pakkuv viis madala intensiivsusega füüsilise koormuse saamiseks.

Idee peotantse uurida sai Cobley saate «Tantsud tähtedega» Briti versiooni tohutust populaarsusest. Sellest innustatuna pakkus ta uurimisrühm istuva eluviisiga täiskasvanutele 12 nädala pikkust algajate peotantsukursust, kus muuhulgas tantsiti tangot, tšatšat ja fokstrotti.

Uuringus osalenud 27 inimese keskmine vanus oli 53 ja 22 neist olid naised. Tunnid toimusid kord nädalas ning neis tantsiti juhendaja käe all kaks tundi. Uurijate sõnul tegid osalejad tantsides umbes 2000 sammu (päevaseks soovituslikuks normiks loetakse 10 000 sammu).

Toitumisteadlane Molly Kimball sõnas tulemusi kommenteerides, et 10 000 sammu normi täidavad vähesed selles eas inimesed. «Ka kaks tuhat sammu on hea tulemus, kuna abiks on iga väike asi,» kinnitas ta. Ometi märkis Kimball, et hoogsamad tantsud, näiteks salsa, annaksid palju tõhusama aeroobse koormuse.

Teises uuringus, mis viidi läbi Itaalias, keskenduti aga just sellele tantsule. Nimelt mõõtsid uurijad tavalises tantsutunnis, ööklubis ja rueda de casino nimelise grupitantsu käigus salsat tantsinud inimeste pulssi ja hapnikutarbimist.

Uuringus osales 11 paari tantsijaid, kelle keskmine vanus oli 36. Kõigi kolme tantsustiili puhul tõusis osalejate pulss 58-75 protsendi võrra ja hapnikutarbimine 41-56 protsendi võrra. Kõige suuremat aeroobset koormust pakkus ööklubis tantsimine.

«Salsa on elav tants, mis pakub selgelt ka treeningut,» sõnas uuringu autor Gian Pietro Emerenziani. «Kui meie uuringus käsitletud tantsustiilidega regulaarselt tegeleda, mõjuvad need hästi teie tervisele ja füüsilisele vormile.»

Kimball lisas, et tants ei pruugi asendada intensiivsemaid treeninguid nagu näiteks jooksmine ja algajad peaksid tantsides oma pulssi jälgima, et teada, kui tõhus saadav koormus on.

Samuti hoiatas toitumisteadlane, et treeningu asemel ööklubisse tantsima minnes võib sellest saadava tulu kõrge kalorisisaldusega suupisteid ja jooke tarbides ära nullida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles