Eestis on sagenenud meningiiti haigestumine

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu korral ei tasu kohe valuvaigisteid võtta.
Peavalu korral ei tasu kohe valuvaigisteid võtta. Foto: Peeter Kümmel/ Sakala

Tänase, 3. juuli seisuga on 2013. aastal registreeritud juba 29 enteroviirusmeningiiti haigestumise juhtu, teatas terviseamet. 

Terviseameti andmetel on viimasel ajal enteroviirusmeningiiti haigestumine kasvanud: alates juunikuust kuni käesoleva ajani on registreeritud 27 juhtu, kokku on 2013. aastal registreeritud 29 juhtu. Haigus on levinud üksikjuhtudena, ühist nakkusallikat ei ole tuvastatud.

27-st juhust 20 on registreeritud Tartumaal, kolm Võrumaal, kaks Jõgevamaal ja kaks Tallinnas. Haigestunute vanus on kolm kuni 31 aastat ning enamus haigestunutest on lapsed, kellest 67 protsenti moodustavad alla 10-aastased. Terviseameti nakkushaiguste labor määras haigustekitajana kindlaks enteroviiruse ECHO 30.

Enteroviirusnakkused levivad maist septembrini.  Sagedamini haigestuvad lapsed, noorukid ja nooremad täiskasvanud.

Enteroviirusmeningiidi peiteperiood kestab kuni kümme päeva ning selle haigusvormid on mitmekesised alates kergekujulisest neelupõletikust kuni ajukelme- ja ajupõletikuni. Küllalt sageli kulgeb enteroviirusnakkus haigusnähtudeta või kergete gripisarnaste nähtudega. Tõsistematel juhtudel võivad aga esineda tugev peavalu, palavik, oksendamine, valguskartus ja kuklakangestus.

Nakkusallikaks on haige või haigusnähtudeta inimene.  Enteroviirused levivad fekaal-oraalsel teel ehk nakatunud inimese väljaheitest kätele ja kätelt suhu, samuti viirustega saastunud joogiveega ja toitudega või harvem piisknakkuse teel õhu kaudu. Ka pärast paranemist võivad haigustekitajad erituda seedetrakti kaudu mõne nädala jooksul.

Kuidas vältida?

Haigestumise vältimiseks tuleb täita hügieeninõudeid, eeskätt pesta hoolikalt käsi vee ja seebiga pärast tualeti kasutamist ja enne söömist. Haige kodus mitte kasutada temaga ühiseid käterätikuid, nõusid, söögiriistu või muid haige poolt kasutatavaid esemeid ning puhastada tualettruumi desinfitseerivate ainetega.

Kui haigestunu on laps, anda talle haiguse ajal ainult kergesti pestavaid mänguasju, mida tuleks pesta võimalikult sageli ning mitte kasutada pehmeid või karvaseid mänguasju.

Mullu registreeriti Eestis 26 enteroviirusmeningiidi juhtu (esinemissagedus 1,9 juhtu 100 000 elaniku kohta). Viimane haigestumise tõus oli 2010. aastal, mil haigestus 107 inimest, enamuses kuni 14-aastased lapsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles