Beebiea hingamisteede nakkushaigus soodustab esimest tüüpi diabeedi riski

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi
Beebi Foto: SCANPIX

Beebi esimesel poolel eluaastal ohutuna näiv külmetus võib enam kui kahekordistada esimest tüüpi diabeedini viivate antikehade arengut.

Esimesel kuuel elukuul hingamisteede infektsioone põdenud lastel määrati diabeedi autoantikehade esinevust veres kaks korda tõenäolisemalt, riski suurendas esimesel poolel eluaastal esinenud hingamisteede infektsioonide arvukus, kirjutab ERR.

Uuring näitab, et oluline ei ole mitte ainult hingamisteede nakkushaiguste esinemise sagedus, vaid ka nende avaldumise aeg. Ainus, mida lapsevanem saab siin ise ära teha, on hoiduda pisikese beebiga rahvarohketest kohtadest, kus võivad levida hingamisteede nakkused.

Ajakirjas JAMA Pediatrics avaldatud uuring tehti lastega, kelle esimese astme sugulaste hulgas esines esimest tüüpi diabeeti ning kelle risk haiguse arenguks oli seega kõrgem kui üldises populatsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles