Eesti jõudis Soome välisarstide edetabelis esikolmikusse

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatamata väiksele rahvaarvule oleme Soomes välisarstide edetabelis tõusnud kolmandale kohale.
Vaatamata väiksele rahvaarvule oleme Soomes välisarstide edetabelis tõusnud kolmandale kohale. Foto: Caro / Scanpix

Eestist pärit arstid jäävad järjest enam Soome päriseks ja nad on tõusnud vaatamata väiksele rahvaarvule välisarstide edetabelis kolmandale kohale, vahendab Meditsiiniuudised Soome arstide lehte Mediuutiset.

Mediuutiset kirjutas oma juunikuu kaaneloos, et kõige rohkem on Soomes tööl välisarste Rootsist (757), siis Venemaalt (357) ja kolmandaks Eestist (287).

Artikli juures toodud tabelist on näha, kuidas alates 2005. aastast on Eestist pärit arstide koguarv Soomes järjest kasvanud. 2005. aastal oli Eesti arste Soomes 84.

Loos saab sõna seitse aastat tagasi Pärnust Soome siirdunud kirurg Tiit Linnasmägi, kes on nüüd Forssa piirkonnahaigla kirurgia ülemarst. Ta räägib, et tagasi Eestisse tal soovi minna pole, kuna kogu pere on juba Soomes.

Tuuakse näiteid, kuidas Kotka keskhaiglas töötab 26 Eesti arsti, kogu Carea piirkonnas on 40 eestlasest arsti. Nad töötavad sagedamini eriarstidena haiglates, mitte esmatasandil nagu paljud teised võõramaalastest arstid. 

Üha rohkem arste tuleb aga otse ülikoolist Soome. Suureks põhjuseks on raha. «Kui alustav arst teenib Eestis keskmiselt 800 eurot kuus, siis saame aru, miks Soome meelitab,» räägib Soome Lääkeriliitu asejuhataja Hannu Halila Mediuutistele.

Ta sõnas, et sel kevadel Tallinnas käies kohtus ta noorte arstidega, kes väitsid, et igalt kursuselt pooled lähevad kohe välismaale. Soomes teenib tervisekeskuse arst kuus keskmiselt 6300 eurot ja eriarst umbes 8100 eurot.

Mediuutiste andmetel on 87 protsenti arstitudengitest huvitatud suunduma välismaale tööle. Nende lemmiksihtkohad on Soome, Inglismaa ja Rootsi.

Tasapisi kasvab ka Eesti rendiarstide arv Soomes. Hetkel töötab eri vahendajate kaudu Soomes umbes paarsada arsti. Suurem osa neist on ametis tervisekeskustes.

Mediuutiset artikkel põhineb Soome Lääkäriliitto andmetel aastast 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles