Mida teha «ujuja kõrva» puhul?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvine reis järve äärde võib olla lõbus, kuid teinekord võib see lõppeda valuliku kõrvainfektsiooniga, mida nimetatakse «ujuja kõrvaks».

Väljaandes Fox News kirjutab lugeja Jeff tervisetoimetajale dr. Manny Alvarezile, et tema lapsed saavad igal suvel välibasseinis ujudes «ujuja kõrva» ning küsis soovitusi, kuidas sellega toime tulla.

Dr. Manny Alvarezi sõnul on tegemist väliskõrva infektsiooniga, mis võib tekkida juhul, kui järves või basseinis ujudes vesi kõrvakanalisse tungib. Peamisteks sümptomiteks on sügelus, punetus, ebamugavustunne kõrvas, valu ning mädane eritis kõrvast.

New Yorgi ülikooli meditsiinikeskuse (SUNY Downstate Medical Center) arst Richard Rosenfeld sõnas, et parim lahendus on «ujuja kõrva» tekke vältimine. «Kui vähegi võimalik, siis ärge laske veel kõrva minna,» ütles Rosenfeld. «Kui vesi siiski satub kõrva, kuivatage ettevaatlikult kohe pärast ujumist kõrvad käterätiku servaga või tilgutage kõrva antiseptilisi tilku,» soovitas arst.

Rosenfeld toonitas, et on oluline vältida kõrvatraumasid ehk mitte torkida neid, ja soovitatav oleks mitte kasutada kõrvatroppe. «Kõrvade ärritus võib põhjustada veelgi rohkem probleeme,» lisas Rosenfeld.

Kui infektsioon on kaugele arenenud, võib laps vajada antibiootikume. Olenevalt sellest, kui valus lapsel on, võib arst kirjutada välja ka valuvaigisteid.

Igal juhul tuleb sümptomite korral, mis viitavad «ujuja kõrvale», pöörduda arsti juurde. Arst kirjutab välja sobilikud kõrvatilgad või antibiootikumid.

Ujumisel võib tungida vesi kõrvakanalisse ning lahustada kõrva loomulikku kaitsekihti, võimaldades vees leiduvatel bakteritel ja seentel sinna kinnituda ja seal paljuneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles