Perearst: kohustusliku HIV-testi puhul muudeks teenusteks raha ei jätkuks

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-testi tegemine nõustamiskabinetis.
HIV-testi tegemine nõustamiskabinetis. Foto: Liis Treimann

Kui HIV-testide tegemine muutub perearstidele kohustuslikuks, siis praeguse rahastamise juureks peaksid nad sisuliselt loobuma muude teenuste pakkumisest, ütles Ülikooli perearstikeskuse perearst Marje Oona.

Sotsiaalministeerium ja haigekassa arutavad HIV-testide tegemise lisamist perearstide kvaliteedisüsteemi hindamise hulka, mis tähendab sisuliselt seda, et hakatakse jälgima perearstide kohustust teha suuremale hulgale patisentidele HIV-teste, vahendas ERR uudised «Aktuaalset kaamerat».

Ülikooli perearstikeskuse perearsti Oona sõnul ei ole senise rahastuse juures mõeldav kõigile riskirühma inimestele testi tegemine, sest HIV-testi tegemine ühele inimesele maksab peaaegu 11 eurot ja näiteks 16-49-aastaste inimeste seas on perearstidele ette nähtud kõigi uuringute tegemiseks 9,5 eurot aastas.

«Me saame teha diagnostilist tööd ainult alla 15-aastastele ja üle 50-aastastele, aga sinna vahepeale jäävate jaoks paneme uksele teate, et nüüd me tegutseme teie puhul ainult HIV testimisega ja palun kõigil maksta poolteist eurot selle kohta veel peale,» tõi Oona näite, mis võib juhtuda, kui ettepanek praeguse rahastamise juures jõustuks.

Tartu ülikooli mikrobioloogia instituudi juhataja Irja Lutsari sõnul aitaks kohustuslik testimine aga kaasa haiguse võimalikult varasele avastamisele ja see võimaldaks pakkuda paremat ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles