Komisjon: arstid tegid 16-aastase Rapla noormehe päästmiseks kõik

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Märtsi alguses Tallinna lastehaiglas kõhuaordi haru (truncus coeliacus) lõhkemise tõttu surnud 16-aastase Rapla nooruki juhtumit uurinud tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjon leidis, et arstlikku viga poisi ravimisel ei tehtud.

«Arstliku veaga tegemist ei olnud. Tehti kõik, mis võimalik, aga tegu oli väga haruldase haigusega,» rääkis ekspertkomisjoni juht Marika Väli. Tema kinnitusel on noormeest 15 aasta jooksul pidevalt uuritud. Noormees põdes haruldast Bealsi sündroomi, mis põhjustab sidekoe nõrkust ja sellega seoses  oli teda ka eelnevalt opereeritud. «Selle tõttu oli talle paigaldatud selgroo metallfiksaatorid, mis oleks olnud takistuseks tuumamagnetresonantsuuringu tegemisel, mis teoreetiliselt oleks võinud ehk midagi näidata,» rääkis Väli.

«Tegemist ei olnud ka aneurüsmi, vaid pseudoaneurüsmiga, mis tähendab, et veri immitseb kihti veresooneseina vahele ja kotjat moodustist ei teki, mistõttu isegi ei oleks pruukinud seda varem näha,» rääkis Väli ning lisas, et kui noorel poisil tekib kõhuvalu, siis ei ole arstide esimene mõte, et poisil võiks olla tegemist aordi aneurüsmiga. Meil kättesaadaval olnud kirjanduse andmetel pole sellise diagnoosiga patsientidel diagnoositud kõhuaordi haru lõhkemist.

Väli kinnitusel konsulteeris Rapla haigla, kuhu poiss pöördus, ka Tallinna lastehaiglaga. Samas ei saa komisjon tagantjärele analüüsida patsiendi sugulaste ja haigla arstide vahelist suhtlemisküsimusi st antud juhul Rapla haigla ja poisi ema vahelist suhtlemist, ehkki hukkunud poisi ema väitis, et palus korduvalt, et poissi haiglast koju ei saadetaks ja teda rohkem uuritaks.

«Patsiendi ja arsti vaheline suhtlemine ei kuulu ravikvaliteedi komisjoni pädevusse, seda meie ei aruta. Meie arutame ravi ja diagnoosi õigsust. Omavahelist suhtlust ei saa tagantjärele enam hinnata,» kinnitas Väli.

Terviseamet algatas 20. märtsil menetluse, et uurida 2. märtsil Tallinna lastehaiglas kõhuaordi haru lõhkemise tõttu surnud 16-aastase Rapla noormehe juhtumit. Alates veebruari lõpust pöördus poiss tugevate kõhuvalude ja oksendamise tõttu korduvalt nii perearsti, kiirabi kui ka Rapla haigla poole. Nooruk suri 2. märtsil Tallinna lastehaiglas kõhuaordi haru lõhkemise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles