Baltikum ja Poola plaanivad metssigade katku vastu Venemaa piirile tara ehitada

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga.
Metssiga. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti, Läti, Leedu ja Poola tahavad sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks Venemaalt ja Valgevenest ehitada piiridele tara, mis peaks kinni seda eriti ohtlikku loomataudi levitavad metssead.

Tara ehitamise plaanist rääkis uudisteagentuurile LETA Läti veterinaar- ja toiduameti peadirektor Māris Balodis, kui Vilniuses lõppes kohtumine Leedu, Eesti ja Poola analoogsete ametite juhtidega, kirjutab ERRi uudisteportaal.

Euroopa Liidu eesistuja Leedu valmistab juba ette vastavat taotlust ELile. Balodise sõnul kuluks Leedul tara ehitamiseks vähemalt 10 miljonit eurot ning Lätil mitte vähem.

Teine taudi riski ohjamismeede on reisijate pagasis leiduvate toiduainete kontroll, milleks ostetakse eriväljaõppega koerad ning kolmanda profülaktilise meetmena on kavas piiriäärsete puhvertsoonide loomine, kus sigade pidamine oleks keelatud.

Sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks kehtestati 2012. aastal Novgorodi oblastis karantiin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles