Eesti Apteekide Ühendus: e-sigaretid olgu müügil apteegis

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret. Foto on illustratiivne.
E-sigaret. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Eesti Apteekide Ühendus (EAÜ) on seisukohal, et e-sigarette peab käsitlema ravimina ning seetõttu olema müügil vaid apteegis.

«Sellised tooted peavad saama turustamiseks müügiloa ravimite kohta kehtiva regulatsiooni kohaselt,» ütles EAÜ juhatuse liige Kristiina Sepp.

Ta lisas, et toote klassifitseerimine ravimina või mitteravimina on ravimiameti pädevuses ning antud juhul on ameti tehtud otsus e-sigarettide kohta igati õige ja rahvatervise huvides.

Sepa sõnul võib tubaka suitsetamise alternatiiviks olev e-sigaret ja e-sigareti täitevedelik kaupluses kättesaadavana tingida mitmeid kahjulikke mõjusid. «Risk nikotiinisõltuvuse kujunemiseks on väga kõrge,» märkis Sepp, lisades, et väljakujunenud sõltuvuse korral on tõenäoline, et asutakse pruukima ka teisi tubakatooteid.

«E-sigareti täitevedelik on väga suure riskimääraga nikotiini sisaldav toode, mistõttu on mõistlik reguleerida selle kättesaadavust ning toote müügiga peab kindlasti kaasnema ka asjakohane nõustamine, et vähendada kahjulikke mõjusid,» rääkis Sepp, kelle sõnul toote määratlemine ravimina võimaldab seda müüa apteegis, kus on tagatud ka vajalik nõustamine.

Ravimiameti lähenemist toetab ka Euroopa Parlamendi menetluses olev tubakadirektiivi eelnõu, mis paneb paika põhimõtte, et suurema nikotiinisisaldusega tooteid tuleb vaadelda ravimitena.

Kohus leidis, et e-sigarettide käsitlemine ravimina ja müümine vaid apteegis piirab toodete kasutamist. See võib kaasa tuua olukorra, kus suitsetaja jääb tervisele kahjulikuma tubakasuitsu kasutajaks, selle asemel, et tervisele vähemohtlikku toodet kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles