Arst: me sööme Euroopa prügi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adik Levin
Adik Levin Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Meditsiiniteaduste doktor Adik Levin märgib, et Euroopa toiduainetetööstus mürgitab süstemaatiliselt inimesi. Näiteks toob Levin, kuidas kanade ja veiste toidule lisatakse antibiootikume ja hormoone.

«Me sööme Euroopa prügi, mida millegipärast lubatakse Eestisse sisse tuua. Vähe sellest, me toidame sellega ka oma lapsi,» rääkis arst väljaandele MK-Estonija. Levin osutas paljude laste lemmikutele viineritele ja vorstidele, mis põhjustavad rasvumist.

«Sellistes sojatoodetes leidub palju naissuguhormoone, fütoöstrogeene, mis võivad põhjustada pöördumatuid kahjustusi lapse endokriinoloogilisele süsteemile ja seda eriti poistel,» rääkis arst. Ja isegi, kui lastele ei anta viinereid ja vorsti, siis ka leib, liha, piim, kala, juur- ja puuviljad võivad kahjustada lapse tervist.

Näiteks kanad ja veised on antibiootikume ja hormoone täis topitud, kalades leidub hormoone ja värvaineid. «Nende kasvatajad sellist liha ja kala ei söö,» väitis Levin.

Arsti sõnul tasub tagasihoidlikult juua piima. Piimatooteid tarbides oleks hea teada, kust need pärit on. «Riikides, kus lehmi lüpstakse rohkem kui 150 päeva, põevad inimesed sageli eesnäärmevähki, neil diagnoositakse sageli adenoome (healoomuline kasvaja), müoome (healoomuline emaka lihaskoe kasvaja) ja teisi haigusi,» rääkis arst. Eestis lüpstakse lehmi iga päev. «Neid vaadates on selge, et täisväärtuslikku piima anda ei saa,» rääkis arst.

Kõik peab olema naturaalne

Arsti sõnul ei osta ta neid juur- ja puuvilju, mille kasvatamisel on kasutatud nitraate ja mida on pritsitud, et need teel ei rikneks. Imporditud vilju on vaja kindlasti enne sööki koorida. «Kõige parem on süüa seda, mida kasvatatakse Eestis – kohalikud juurikad ja puuviljad. Kõik peab olema naturaalne. Ideaalne oleks osta taludest naturaalseid toiduaineid – mune, linnuliha, piima, liha,» tõdes Levin.

Arsti sõnul on rukkileib kasulik, aga selles, mida tehakse rafineeritud jahust, pole mitte midagi kasulikku. «Praegu on moes tume leib, seal on sees hulk värvi ja jumal teab mida. Aga jämedast jahust leivas on kõik vitamiinid alles. Paljud küpsetavad ise leiba ja õigesti teevad,» rääkis arst.

Levini sõnul ei ole suu prügikast, kuhu võib kõike visata ja tema rõõmuks on suund osta kõike supermarketist kokku möödumas. «Kui inimesed hakkavad rohkem mõtlema selle üle, millega nad toidavad oma lapsi ja mida söövad ise, seda vähem nad põevad,» on arst veendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles