13-aastane epilepsiahaige poiss sai vajaliku imiseadme

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aspiraator.
Aspiraator. Foto: Margus Ansu / Postimees

TÜ Kliinikumi Lastefond toetas sügava puudega epilepsiahaige Tartu poisi Matteuse kvaliteetsemaks eluks vajaliku akuaspiraatori ostu 495 euroga.

Puudujääva summa 660-eurose aparaadi kogumaksumusest panustas Tartu linn.

Matteus on sügava puudega epilepsiahaige poiss, kes veedab enamuse ajast lamavas ja poollamavas asendis, on sonditoidul ja vajab pidevat aspireerimist (puhastamist tekkinud eritistest näo piirkonnas). Pere leidis, et laps vajaks kvaliteetsemaks eluks vähesemat sõltumist seinakontaktis olevatest seadmetest. Seetõttu oli tarvilik soetada akuga aspiraator, sest aspireerimist vajab poiss iga 15 minuti tagant. Matteuse pistikupesast eemaloleku aeg oli suvel seega vaid veerand tundi, mis ei olnud lapse kaasamiseks igapäevaellu piisav.

Akuga aspiraator on aga ühe perekonna jaoks väga kulukas ning kuivõrd Lastefondi 2013. aasta prioriteediks on aidata sügava puudega lapsi, tuligi fond koos kohaliku omavalitsusega appi. Eduka koostöö tulemusena Tartu linnaga on poisil nüüd võimalik ka väljaspool kodu kvaliteetsemalt aega veeta.

«Matteuse elu on ema sõnul nüüd palju kergem ja rõõmsam, aparaadist oli väga suur abi ning meil on omakorda hea meel, et püsiannetajate toel saime aidata taas üht sügava puudega lapse perekonda,» märkis fondi tegevjuht Küllike Saar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles