Tervelt keedetud porgandid aitavad edukamalt vähki ennetada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervelt keedetud porgandid aitavad edukamalt vähki ennetada
Tervelt keedetud porgandid aitavad edukamalt vähki ennetada Foto: SCANPIX

Toitumisteadlaste ja arstide sõnul aitavad tervelt keedetud porgandid edukamalt vähki ennetada.

Uurijad lisasid, et tervete porgandite mõju vähi ennetamisel on tükeldatud porgandite omast 25 protsenti suurem, kirjutab Sciencedaily.com.

Kuigi porgand küpseb tükeldatuna kiiremini, jäävad terve porgandi keetmisel tähtsad toitained alles, mitte ei valgu keeduvette.

Porgandi tükeldamine pärast keetmist ei mõjuta enam selle tervislikke omadusi.

Toitumisteadlaste sõnul ei ole porgand mitte ainult tervislik roog, vaid lausa ravim.

Porgand sisaldab B1-  ja B2-vitamiini, pantoteen- ja foolhapet, karotiini, suhkrut, magneesiumi, kaltsiumi, naatriumi, mangaani ja fosforit.

Porgandis sisalduv karotiin muudetakse organismis A-vitamiiniks. Veel on porgandis C-vitamiini ja ta on E-vitamiini allikas.

Nii porgandi juur, pealsed kui ka seemned on ravitoimega.

Porgandil on põletikuvastane, higi- ja uriinieritust soodustav ning kergelt lahtistav toime.

Lisaks vähki ennetavale toimele on porgand kasulik müokardi infarkti, stenokardia, ateroskleroosi, aneemia, polüartriidi, seedehäirete, ülemiste hingamisteede katarride, stomatiidi, kasvajate ja spasmide puhul.

Porgandi tarvitamine ravimina on vastunäidustatud kui kannatatakse kilpnäärme alatalitluse, mao- ja kaksteistsõrmiku haavandite ning maksa- ja soolepõletiku all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles