Lugeja küsib: kas söetablett aitab pohmelli vastu?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söetabletid.
Söetabletid. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Tarbija24 lugeja soovib teada, kas söetablett võiks aidata alkoholi järelmõjude ehk nn pohmelli vastu.

«Sai nädalavahetusel pidu peetud. Peo alguses võtsid mitu inimest sisse neli söetabletti, et pidavat aitama pohmelli vastu. Kas selline asi tõesti aitab?» soovis ta teada.

Vastab ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius:

Aktiivsöe tarvitamisel pohmelli vältimiseks ei ole teaduslikku alust. Aktiivsütt küll kasutatakse mõnede ainete mürgistuste raviks, aga sellisel juhul antakse seda algannusena 50-100 grammi ning täiendavalt 25-50 grammi iga nelja tunni järel (üks tablett aktiivsütt kaalub enamasti 0,25 grammi). Aktiivsütt saab kasutada suurema molekuliga ainete mürgistuste korral, tema etanooli sidumise võime on küllalt väike.

Lisaks tuleb arvestada, et aktiivsüsi ei imendu seedetraktist, samas pohmelli ei tekita mitte etanool, vaid aine. milleks etanool organismis metaboliseerub, atseetaldehüüd. Seega atseetaldehüüdi ei saa enne pidu sisse võetud aktiivsüsi kuidagi neutraliseerida.

Ohtlik aktiveeritud söe võtmine enne pidu ei ole, aga pohmelli leevendamisel sellest kasu ka ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles