Beebitoit võib tõsta ülekaalulisuse ja haiguste riski

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebitoit.
Beebitoit. Foto: SCANPIX

Beebitoidu peal kasvanud lapsed võivad liiga kiiresti kasvada ning muutuda kergemini ülekaaluliseks või haigestuda mõnda kroonilisse haigusesse, selgub uuest uuringust.

Uuring viidi läbi viie toidusegu ja viie rinnapiima saava reesusahvi peal, vahendab Huffington Post. Esimene rühm ahvibeebisid kasvas kiiremini ja suuremaks, kui nende rinnapiima saanud kaaslased. Samuti oli kõigest ühe nädala möödudes nende insuliini tase veres kõrgem, ütles uuringut läbi viinud California ülikooli teadlane Carolyn Slupsky. Uuringus jälgiti kolme kuu jooksul ahvibeebide toitmist, kaalutõusu ja võeti iganädalaselt vere- ning uriiniproove.

Slupsky  sõnul peaksid uuringu tulemused olema üleskutse toidusegusid tootvatele firmadele, et nad tuleksid lagedale paremate beebitoitudega, mis kindlustaksid tulevaste põlvede hea tervise.

Lisaks kõrgemale insuliini ja aminohapete tasemele oli toidusegu saanud loomade seedetraktis mikroobe, mis on uurijate sõnul täiesti erinevad rinnapiima saanud loomade omadest. Slupsky sõnul võivad loomad seetõttu  kegemini ülekaaluliseks muutuda või haigestuda näiteks suhkurhaigusesse, südame-veresoonkonna- või maksahaigustesse.

Uurijate sõnul võib erinevust osaliselt seostada imikutoidu suure valgusisaldusega. Inimese rinnapiim sisaldab kaheksa kuni üheksa protsenti valke ning reesusahvi rinnapiim veidi üle 11 protsendi, kuid beebitoidus on valke enam kui 18 protsenti. «Beebitoidus leiduvate valkude kvaliteet ei ole sama, mis rinnapiimas, seega on beebitoidufirmad otsustanud neid toidusegusse rohkem lisada, et vahet tasa teha, kuid just selles probleem seisnebki,» selgitas Slupsky.

Slupsky sõnul teevad California ülikooli teadlased beebitoidufirmadega koostööd, et välja töötada imikutoit, mis oleks rohkem rinnapiima sarnane.

«Me ei tea endiselt päris täpselt kõiki rinnapiima koostisosi, aga nüüd on meil paremad võimalused uurimiseks ning beebitoidu kvaliteetsemaks muutmiseks,» sõnas Slupsky.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles