Lasteombudsman manitseb õpetajaid kontrolltöödele kehtestatud reeglitest kinni pidama

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpikud.
Õpikud. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Õiguskantsler lasteombudsmanina esitas õpilaste kurtmise tõttu kooli direktoritele vastava pöördumise, milles juhib tähelepanu kontrolltööde läbiviimiseks kehtestatud nõuetele.

Kirja koostamise põhjuseks on õiguskantslerile kui lasteombudsmanile õpilastelt laekunud mitmed avaldused, milles õpilased kurdavad, et õpetajad ei järgi alati kontrolltööde planeerimisele kehtestatud nõudeid. Näiteks tuleb ette, et mitu aineõpetajat viivad kontrolltöö läbi samal päeval.

Lasteombudsmani hinnangul on kooli päevakavale ja õppekorraldusele kehtestatud tervisekaitsenõuete järgimine laste heaolu ja arengut arvestades äärmiselt oluline küsimus. Direktoritele edastatud ringkirjas soovitab õiguskantsler kooli õppekorralduse ja päevakava planeerimisel arvestada kontrolltööde läbiviimiseks kehtestatud normistikuga. Ühtlasi soovitab ta kooli juhtidel kõnealuseid reegleid ka õpetajatele meelde tuletada ning korraldada õppetöö planeerimise tõhustamiseks erinevate aineõpetajate koostööd ja infovahetust.

«Kontrolltöö eristub oma suurema mahu poolest muudest kirjalikest töödest ja selle edukas sooritamine nõuab õpilaselt põhjalikku ettevalmistust, millega tuleb hakkama saada igapäevase õppetöö kõrvalt,» selgitas õiguskantsleri kantselei laste õiguste osakonna juhataja Andres Aru. «Selleks, et saavutada parimad tulemused ning et kontrolltöödeks ettevalmistamine ja nende tegemine ei kurnaks liialt õpilasi, tuleb õppe korraldamisel ja päevakava loomisel ning kontrolltööde planeerimisel arvestada õpilaste tervise kaitseks kehtestatud nõuetega,» ütles Aru.

Aru toonitas, et kooli ülesandeks on koostada selline päevakava, mis oleks õpilasele ea- ja jõukohane ning võimaldaks talle aega ka puhkuseks ja huvitegevuseks. Kuna kontrolltöö läbi viimise aja otsustab konkreetne aineõpetaja, siis eeldab õpilase huvisid arvestava tunniplaani koostamine Aru sõnul erinevate aineõpetajate omavahelist tihedat koostööd õppetöö planeerimisel ning selle korraldamisel on suur roll kooli direktoril.

Kontrolltööde läbiviimisele kehtestatud nõuded

Õppepäevas võib läbi viia ühe kontrolltöö.

Õppenädalas võib läbi viia kuni kolm kontrolltööd.

Kontrolltöid ei planeerita esmaspäevale ja reedele, samuti õppepäeva esimesele ning viimasele õppetunnile, välja arvatud juhul, kui õppeaine on tunniplaanis esmaspäeval ja reedel või ainult ühel neist päevadest või esimese või viimase tunnina.

Kontrolltöö toimumise ajast teatatakse õpilastele vähemalt viis õppepäeva enne kontrolltöö toimumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles