Mokatubaka tarvitamine raseduse ajal tõstab imiku uneapnoe tekkimise riski

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mokatubakas.
Mokatubakas. Foto: Wikimedia

Raseduse ajal nuusk- või mokatubakat tarvitanud emade lastel võib suurema tõenäosusega esineda uneapnoed kui nendel lastel, kelle emad raseduse ajal vähesel määral suitsetavad, näitab uus Rootsi uuring.

Uuring näitas, et nendel imikutel, kelle ema tarbib raseduse ajal tubakatooteid, on kaks korda suurem oht uneapnoe tekkeks, teatab The Local. Võrreldes imikuid, kelle ema on raseduse ajal vähesel määral suitsetanud, ja neid, kelle ema on tarvitanud nuusk- või mokatubakat, on viimastel omakorda poole suurem risk uneapnoe tekkeks.

Stockholmis asuva Karolinska ülikooli kliiniku uuringute osakonna juhataja Anna Gunnerbercki sõnul on mokatubakas, mille tarvitamist peetakse raseduse ajal tihti suitsetamisest ohutumaks, tegelikult väga ohtlik.

«Sellel võib küll veidi teistsugune mõju olla kui suitsetamisel, kuid see ei ole raseduse ajal siiski ohutu,» manitses Gunnerberck rasedaid ettevaatlikusele.

Teadlaste arvates võivad imikute uneapnoe riski tõsta ka nikotiini plaastrid ja näts ning neid ei tohiks raseduse ajal pidada suitsetamise ohutuks alternatiiviks.

Uneapnoe võib tekitada unehäireid ning muuta imikud nakkustele vastuvõtlikumaks. Kuigi hingamises võib une ajal pause tulla kõigil inimestel, muutub see ohtlikuks kui hingamine seiskuba kauemaks kui 20 sekundit.

Teadlased uurisid uneapnoed seitsme aasta vältel 610 000 Rootsi imiku peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles