Hambaarstid hakkavad unehäiretega tegelema

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarsti juures.
Hambaarsti juures. Foto: SCANPIX

Aeg-ajalt norskavad peaaegu kõik inimesed, kuid haigus nimega uneapnoe on Eestis selgelt aladiagnoositud ning raviga on haigekassa toel alles hiljuti alustatud.

Uneaegse hingamishäirete diagnostika ja ravi on interdistsiplinaarne valdkond, millesse on kaasatud erinevate erialade spetsialistid, sealhulgas ka hambaarstid, ortodondid ja näo-lõualuu kirurgid, kirjutab regionaalhaigla kopsuarst ja Eesti Unemeditsiini Seltsi president Erve Sõõru väljaandes Meditsiiniuudised.

Üheks ravimeetodiks on suhu asetatavad intraoraalsed aparaadid (lüh. IOA) uneapnoe raviks, mis pannakse magamise ajaks ülemistele ja alumistele hammastele. Tänaseks on maailmas patenteeritud juba mitukümmend sellist seadet ning praeguseks on erioskustega hambaarstidest saanud unemeditsiinile arvestatav abivägi.

Somnoloog või uneaegsete hingamishäiretega tegelev arst diagnoosib uneuuringul uneaegse hingamishäire olemasolu ja selle raskusastme ning suunab patsiendi edasi vastava koolituse läbinud hambaarsti vastuvõtule. Hambaarst omakorda selgitab välja IOA-ga ravi näidustuse ja vastunäidustused ja nendega tegelemise võimalused.

IOA vähendab obstruktiivse uneapnoe haigel apnoede ehk hingamisseiskuste arvu, päevast unisust ja parandab elukvaliteeti. Viimastel aastatel on hakatud IOA-i kasutama ka keerukate näo-lõualuu operatsioonide ettevalmistamisel.

Uneapnoe ravi IOA-ga on efektiivne enamasti normaalse kehakaaluga, piisava hammaste arvu ja tervete hammaste kinnituskudedega patsiendile.

Hetkel veel ei leia hambaravialaseid unemeditsiiniga seonduvaid teenuseid Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste loetelus, kuid Erve Sõõru avaldas lootust, et lähitulevikus nende teenuste vastu huvi tõuseb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles