Arbuusiga lihasvalu vastu

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arbuus: selle söömine lõõgastab veresooni, mille tagajärjel paraneb suguorganite verevarustus.
Arbuus: selle söömine lõõgastab veresooni, mille tagajärjel paraneb suguorganite verevarustus. Foto: Panther Media/Scanpix

Sportlased on välja pakkunud mitmeid toite ja jooke, mis aitavad pärast treeningut lihaste valulikkust vähendada, arbuusi puhul toetavad neid ka teadlased.

Uues väikeses uuringus jälgiti seitset sportlast pärast intensiivset treeningut, vahendab Huffington Post. Erinevatel päevadel pakuti neile enne treeningut tavalist arbuusimahla, lisaainetega arbuusimahla või platseebojooki. Sportlased kaebasid vähem lihasvalu nendel päevadel, kui nad jõid tavalist arbuusimahla.

Uuringu läbiviijad seostavad tulemusi arbuusis leiduvate aminohapete ja L-tsitruliiniga, mida on toidulisandites kasutatud juba aastakümneid. Terviseportaali WebMD andmetel aitavad need sporditulemusi tõsta. Naiste terviseportaali Women’s Health andmetel aitavad arbuusimahlas sisalduvad ained lihastel rohkem hapnikku saada, mistõttu taastuvad need kiiremini.

Kõne all olev uuring ei ole esimene omasugune, L-tsitruliini ja aminohapete mõju lihaste taastumisel on varemgi uuritud. Käesoleva uuringu jaoks kasutati arbuusimahla, kuna teadlaste hinnangul omastab keha neid aineid mahlast lihtsamini kui teistest toiduainetest.

Samuti ei ole tegu esimese uuringuga, mis vaatleb mahla valu leevendavaid omadusi. Varasemad uuringud on näidanud, et lihastel aitab kiiremini taastuda ka antotsüaniini sisaldav kirsimahl.

Uuringu läbiviijad möönavad, et seitsme sportlase uurimine ei anna täielikku ülevaadet ning vajalikud on edasised uuringud, kuid lükopeene, beeta-karoteeni ning A- ja C-vitamiini sisaldava madala kalorsusega arbuusimahl saab siiski vaid kasuks tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles