Laserravi võib päästa eakad pimedaks jäämisest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Uus läbimurdeline laserravi võib aidata ära hoida miljonite eakate inimeste pimedaks jäämist, usuvad teadlased.


Kõnealune meetod aitab tagasi pöörata silmapõhja kollatähni kärbumise mõju ehk taastada silma tervist ja parandada sellega nägemist. See haigus on läänemaailmas üle 60-aastaste puhul peamiseks pimedaks jäämise põhjustajaks, kirjutab

BBC

.

Hiljutiste 50 diabeetilist päritolu kollatähni kärbumise all kannatava inimesega tehtud katsete käigus sai tõestatud Londoni King's kolledži professori John Marshalli arendatud laserravi efektiivsus - patsientide silmanägemine paranes.

Professor Marshall kavandab nüüd ulatuslikumaid katseid patsientidega, kel haigus on tabanud alles ühte silma, et proovida võimalikult kaua säilitada head nägemist silmas, mis veel haigusest puutamata.

Tema sõnul näitavad uurimused, et kui ühes silmas on kaugele arenenud kollatähni kärbumine, kujuneb haigus 18 kuu kuni kolme aasta jooksul välja ka teises silmas. Professori sõnul on eesmärgiks haiguse teket võimalikult kaugele edasi lükata ning võimalusel täielikult ennetada.

Professor Marshall avaldas lootust, et ravi on kahe kuni viie aasta jooksul kättesaadav ning ühel päeval saavad 40. eluaastates inimesed, kel on peres esinenud kollatähni kärbumist, läbida laserravi haiguse ennetamiseks juba eos. Kahjuks ei saa kõnealuse laserraviga aidata neid, kes on kollatähni kärbumise tõttu juba nägemise kaotanud.

Maakul ehk kollatähn on võrkkestal asuv tikupeasuurune ümar ala. See on kõige olulisem tsentraalse nägemisteravuse ja värvide tuvastamise punkt silmas, mille ealise degeneratsiooni (meditsiinikeeles tuntud kui AMD, age-related macular degeneration) tunnuseks on aeglane, kuid järk-järguline detailse nägemise nõrgenemine või täielik kadumine.

Varem samal teemal: Kollatähni kärbumine ohustab iga 13. eestimaalast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles