Kolmandik rinnavähijuhtudest võivad olla ohutud?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas tugevamaks sugupooleks on hoopis naised?
Kas tugevamaks sugupooleks on hoopis naised? Foto: Caro / Scanpix

Viie rinnavähi sõeluuringut teostava riigi andmetel põhinev Taani teadlaste töö näitas, et üks kolmest mammogrammiga tuvastatud vähijuhust võib tegelikult olla täiesti ohutu ning paljud naised saavad seega mittevajalikku vähiravi.


Kuna rinnavähi tulevast kulgu ja seega ohtlikkuse astet on võimatu ette ennustada, hakatakse haigust pärast tuvastamist alati ravima. Nii võib sõeluuring Taanis asuva Nordic Cochrane'i keskuse teadlaste sõnul kaasa tuua ülediagnoosimise, kirjutab

BBC

.

Teadlased kirjutavad ajakirjas British Medical Journal, et vähiskriining aitab küll õigeaegselt avastada surmavat vähki, kuid tuvastab ka sellised haigusjuhud, mis ei põhjusta surma ega mingeid sümptomeid.

«Sellise vähi avastamist, mida poleks kogu inimese elu jooksul muidu kliiniliselt tuvastatud, nimetatakse ülediagnoosimiseks ja see saab olla vaid kahjulik,» märgivad nad.

Samal ajal vaidleb professor Julietta Patnick vastu, et ühel kaheksast skriiningprogrammi raames rinnavähi diagnoosi saanud naisest oleks haigus ilma sõeluuringuta tähelepanuta jäänud. Sõeluuring päästab tema sõnul ainuüksi Inglismaal hinnanguliselt 1400 elu aastas.

Lisaks märkis ta, et kõnealuses Taani teadlaste uuringus kasutati statistikat valikuliselt ning ei võetud arvesse elustiili muutusi, mis on aastakümnete jooksul suurendanud rinnavähi esinemissagedust - näiteks hilisemat esmasünnitust.

Kuigi teadlased leidsid ohutute vähijuhtude suure esinemissageduse aastatest 1971 kuni 1999 pärit andmete vaatlemisel, näitab sama perioodi statistika, et Suurbritannias on rinnavähisurmade arv oluliselt langenud, mis pannakse just sõeluuringu arvele.

«Senikaua, kuni on võimatu täpselt kindlaks teha mammogrammi abil leitud vähi tulevast kulgu, jääb sõeluuring efektiivseks võimaluseks rinnavähi võimalikult varajaseks avastamiseks,» ütles Emma Pennery ühingust Breast Cancer Care.

Ta tõdes, et nagu uuringust selgus, võib see viia teatud protsendi haigusjuhtude puhul üleravimiseni, kuid märkis, et ilma sõeluuringuta peaksid naised ootama nähtavate vähisümptomite kujunemist, enne kui neid saaks ravima hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles