Kodus tehtud HIV-test võib valetada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV kahtluse korral on kodus kasutatava testi asemel kindlam ja odavam pöörduda aidsiennetuskabinetti.
HIV kahtluse korral on kodus kasutatava testi asemel kindlam ja odavam pöörduda aidsiennetuskabinetti. Foto: Andres Teiss

Ravimiamet teatas, et avastas hiljuti kodus kasutamiseks mõeldud HIV-testi, mille dokumendid olid võltsitud ja mille tulemused ei pruugi tõele vastata.

Õnneks sai ravimiamet pettusele jälile enne, kui test Eesti turule jõudis. Samas  ei ole antud juhtum sugugi ainulaadne – sarnaseid nõuetele mittevastavaid teste nii HIV, raseduse, ovulatsiooni kui ka kolesteroolitaseme määramiseks avastavad Euroopa riikide ravimiametid pea iga kolme kuu tagant.

Ravimiametit teeb murelikuks see, et kuigi võltsitud testid keelustatakse ja korjatakse müügilt ära, ilmuvad nad peagi uue nime all taas ringlusesse. Peamiseks turustuskohaks on internet.

Amet soovitab enne testi tellimist kaaluda, kas see on ikka otstarbekas ning seda eriti siis, kui testi tootjamaaks on märgitud India. HIV kahtluse korral on kindlasti odavam ja turvalisem pöörduda aidsiennetuse kabinetti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles