Naiste tundlikkus HIVi suhtes võib juhatada teed uue ravimini

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Teadlased leidsid vastuse küsimusele, miks areneb HIV naistel kiiremini - avastus võib aidata välja töötada uusi ravimeid, mis aeglustaks või ennetaks viiruse kujunemist aidsiks.


Fakt, et HIV progresseerub viiruse sarnase taseme puhul veres naistel kiiremini kui meestel, on varasemast teada, kuid nüüd avastasid USA teadlased, et HIV esmase äratundmisega seotud retseptormolekul käitub naistel teistmoodi, kirjutab

BBC

.

Massachusettsi üldhaigla meeskond uuris, kas teadaolevad soolised erinevused immuunsüsteemis võivad selgitada, miks HIV progresseerub naistel kiiremini. Nad keskendusid immuunrakkudele - plasmatsütoid-dendrorakkudele ehk pDC-dele, mis tegelevad esimeste seas HIV tuvastamise ja selle vastu võitlemisega.

Laboriuuringud näitasid, et kokkupuutel HIV-1-ga aktiveerus tervetelt meestelt võetud rakkudega võrreldes suurem hulk tervetelt naistlt võetud immuunrakke.

Järgmisena uurisid nad, kas mängus võib olla ka naiste hormoonide tase.

Nad leidsid, et ekamate, menopausi läbi elanud naiste pDC-del oli meeste rakkudega sarnane aktiivsus. Menopausieelses eas naistel, kel oli kõrgem hormoon progesterooni tase, oli aga suurenenud pDC-de aktiivsus vastusena HIV-1-le.

Selle teadmisega testisid teadlased, kas suurenenud pDC-de aktiivsus viis omakorda ka teiste immuunrakkude, T-rakkude aktiveerumiseni. Kui nad testisid HIV-1-ga meeste ja naiste verd, selgus, et viiruse sama taseme juures oli naistel kõrgem aktiveerunud T-rakkude tase kui meestel.

Uuringu juhtivautor dr. Marcus Altfeld selgitas seda järgmiselt: «Kuigi immuunsüsteemi tugevam aktiveerumine võib olla infektsiooni varases staadiumis kasulik, vähendades HIV-1 replikatsiooni taset, võib viiruse püsiv replikatsioon ja tugevam krooniline immuunvastus viia aidsi kiirema progresseerumiseni, mida on märgatud naiste puhul.»

Ravimite abil võib aga seda immuunvastust korrigeerida ning sama teadlaste meeskond alustab nüüd esmaseid laboriuuringuid vastavate ravimite väljatöötamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles