Üheksa toiduainet, mis aitavad kaalu alandada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheksa toiduainet, mis aitavad kaalu alandada
Üheksa toiduainet, mis aitavad kaalu alandada Foto: SCANPIX

Kehakaalu alandamisel on oluline, et süüakse vähem, kuid mõned toiduained  võivad kaalualandamisele märgatavalt kaasa aidata ja tervist parandada.

Toitumisspetsialistide sõnul võiks sagedamini kanamune süüa, kirjutab Health 24.com.

Kanamunad sisaldavad palju proteiini ja täidavad hästi kõhtu. Uuringus anti 30 ülekaalulisele naisele hommikusöögiks kanamune või koogelmoogelit. Tulemused näitasid, et nende kõht oli kauem täis, kui leiba söönud võrdlusgrupil. Mõlema grupi puhul oli kilokalorite kogus sama.

Oad - sisaldavad samuti proteiine. Need aitavad ka kõrge kolesteroolitaseme puhul ning veresuhkru taset normaalsena hoida.

Lehtsalat – kui lehtsalatile ei lisata rasvaseid või kooreseid kastmeid, siis on see sobiv roog kaalulangetamiseks. Selles on palju kiudaineid ja vitamiine. Kui taldrik täita poolenisti salatiga, siis ei sööda põhirooga liigselt. Kui see saab harjumuseks, siis organism harjub väiksema toidukogusega.

Roheline tee – rohelises tees leiduvad antioksüdandid aitavad võidelda vananemise vastu, kiirendavad ainevahetust ja rasvade põletamist. Uuringute kohaselt on rohelisel teel ka kolesterooli alandav mõju.

Pirnid ja õunad – pirnid täidavad hästi kõhtu ja sisaldavad vajalikke kiudaineid. Aitavad vähendada liigsöömist ja hoiavad veresuhkru taseme korras. Toitumisspetsialistid soovitavad kaalulangetajatele vahepalaks ka õunu. Päevaseks normiks oleks kuni kolm pirni või õuna.

Lahjad supid – lõuna- või õhtusöök tasuks asendada lahja supiga. Need supid ei anna palju kilokaloreid, kuid on samas toitvad.

Oliivõli – see õli sobib mitmetesse toitudesse. Tervislikuks teevad selle seal sisalduvad monoküllastunud rasvhapped.  

Greipfruudid – USAs 2006. aastal tehtud uuring näitas, et isegi poole greibi söömine või geipfruudi mahla joomine enne sööki aitab söögiisu vähendada ja kaalu langetada.

Kaneel – toitumisspetsialistide sõnul aitab pool teelusikatäit kaneeli päevas veresuhkrut normis hoida, samuti vähendas kaneel teist tüüpi diabeedi puhul kolesterooli taset.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles