Lapsevanematele teevad muret hambaravi järjekorrad

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Haigekassa selgitusel võib laste hambaravis olla kuni kahe kuu pikkune järjekord, kuid lapsevanematele tundub laste raviraha otsasaamine muret tegevat.


«Läksin lapsega hambaarsti juurde, seal selgus, et raha on laste hammaste ravimiseks otsas,» kurtis Tarbija24.ee'le üks lugeja.

Ka ASi Lääne-Tallinna Keskhaigla Väike-Õismäe polikliiniku hambaravikeskuse hambaarst Marina Jakobišvili rääkis tänavu märtsis, et haigekassa on oluliselt vähendanud laste ravile eraldatavaid rahasummasid, mistõttu saab igakuiselt vähem lapsi ravida.

Dr. Jakobišvili selgitusel jaotatakse osakonnale ette nähtud raha omakorda arstide vahel ning on arste, kellel raha jätkub terveks kuuks, kuid neil, kellel on rohkem patsiente, võib jätkuda ka vaid kaheks nädalaks.

Haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel ütles, et raviasutustega on lepingud sõlmitud kuni aasta lõpuni ning üheks põhitingimuseks on see, et tervishoiuteenuse osutaja peab kokkulepitud teenuste miinimummahu ja rahaliste vahendite kasutamise oma allüksuste vahel kvartalite lõikes planeerima nii, et oleks tagatud kindlustatutele teenuste osutamine kogu lepingu kehtivuse ajal lepingus kokku lepitud tingimustel.

Laste hambaravi järjekorra maksimumpikkus on Koppeli sõnul kaks kuud.

«1. juuli seisuga tervishoiuteenuste osutajate poolt saadetud ravijärjekorra andmete alusel on rahalisel põhjusel ravijärjekorrad laste hambaravis vaid üksikutes kohtades - Rakvere hambapolikliinik, Kaarli hambapolikliinik, Mustamäe hambakliinik - ja nende põhjuste kontrollimisega tegelevad haigekassa piirkondlikud osakonnad,» rääkis Koppel.

Kui on konkreetseid teenuseosutajaid, kes patsientidelt laste hambaravi eest raha küsivad, tuleb sellest tema sõnul informeerida haigekassa vastavat piirkondlikku osakonda.

Millised on Teie kogemused laste hambaraviga viimasel ajal? Kas arst on öelnud, et raha on otsas? Kui kaua on Teie laps sel juhul pidanud oma järjekorda ootama? Palun märkige kommentaaridesse kindlasti juurde ka raviasutuse nimi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles