Menopausiaegne kaalutõus põhjustab ajus muutusi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema kehakaal mõjutab tütre murdeea algust.
Ema kehakaal mõjutab tütre murdeea algust. Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS
USA uurijad leidsid, et naistel, kes menopausi jõudes kaalus juurde võtsid, vähenes närvirakke sisaldava hallolluse hulk ajus.

Pittsburgi ülikooli teadlaste hinnangul näitab nende avastus, et kaalu kontrolli all hoidmine võib aidata ennetada tervisele potentsiaalselt ohtlikke ealisi muutusi ajus, kirjutab Reuters.

Doktor Isabella Soreca juhitud uurimisrühm kasutas 48 terve naisega tehtud aju-uuringute andmeid. Skaneerimised viidi läbi 20 aastat kestnud pikaajalise uuringu raames.

Ajakirjas Psychosomatic Medicine avaldatud uurimistulemustes seisab, et kehakaalu tõus nii üleminekuajal kui selle järel seostus hallolluse hulga vähenemisega.

Uurijate sõnul teeb avastuse eriti märkimisväärseks see, et tegu oli tervete naistega, kel polnud esinenud südameveresoonkonna haigusi ega psühhiaatrilisi probleeme. Ükski naistest polnud ei keskeas ega ka hiljem rasvunud.

«Kui see, et kaalutõus muudab elukvaliteedi seisukohast olulisi ajufunktsioone, peaks kinnitust leidma, võib see naistele menopausijärgsetel aastatel tervisliku kaalu säilitamiseks lisamotivatsiooni anda,» kirjutasid uurijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles