Eurokomisjon tahab tõhustada võitlust Alzheimeriga

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste senised tulemused annavad lootust, kuid enne põhjapanevate järelduste tegemist on siiski vajalikud suuremahulisemad uuringud.
Teadlaste senised tulemused annavad lootust, kuid enne põhjapanevate järelduste tegemist on siiski vajalikud suuremahulisemad uuringud. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjon kutsub Euroopa riike üles ühendama oma vahendeid ja tegema tihedamat koostööd neurodegeneratiivsete haiguste, eelkõige Alzheimeri tõve uurimisel, et nende haigustega tõhusamalt võidelda.


Praegu põeb Alzheimeri tõbe ja sellega seotud haigusi Euroopas üle seitsme miljoni inimese ning prognooside kohaselt peaks see arv järgmise 20 aasta jooksul kahekordistuma.

Kõnealuste haigustega seotud sotsiaalsete kulude piiramiseks ning patsientidele ja nende perekondadele lootuse, väärikuse ja täisväärtuslikuma elu pakkumiseks on Euroopa Komisjoni teatel ülimalt oluline, et teadusuuringute ühine kavandamine, investeeringute tegemine ja koostöö algaksid juba praegu.

Eluea pikenemine ja pensioniealiste osakaalu kasv võrreldes tööealise elanikkonnaga süvendab neurodegeneratiivsete haigustega seotud sotsiaal-majanduslikke probleeme.

2005. aastal moodustasid Alzheimeri tõve ja teisi dementsussündroome põdevate haigete otsese ja peresisese hoolduse kulud Euroopa Liidus hinnanguliselt 130 miljardit eurot (21 000 eurot patsiendi kohta). 56 protsenti neist kuludest olid seotud peresisese hooldusega.

Euroopa Liidu kõige levinumaks dementsussündroomiks on Alzheimeri tõbi (umbes 70 protsenti haigusjuhtudest) ja vaskulaarne dementsus (alla 30 protsendi haigusjuhtudest).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles