Allergiaravimid võivad aidata diabeedi ja rasvumise vastu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Allergia- ja astmaravimid aitasid katsete käigus rasvunud ja suhkruhaigust põdevatel hiirtel kaalust alla võtta ning veresuhkrut kontrolli all hoida.


Guo-Ping Shi Harvardi meditsiinikoolist ja tema kolleegid leidsid, et nii rasvunud ja diabeetiliste hiirte kui ka inimeste rasvkoes on ohtralt mastotsüüte - immuunrakke, mis allergia ja astma korral kontrolli alt väljuvad, kirjutab

Reuters

.


Teadlased andsid osale rasvunud ja diabeedi all kannatavatest hiirtest kahte antihistamiini ehk allergiavastast ravimit, mis aitavad stabiliseerida mastotsüüte.

Hiired, keda pelgalt toideti tervislikult, paranesid mõõdukalt, kuid need, kellele anti lisaks ka ravimit, paranesid pea 100-protsendiliselt. Ainult ravimeid saanud, kuid ebatervislikult toidetud hiirte puhul jäid tulemused vahepealseks.

Shi sõnul on allergiaravimite puhul parim see, et nende ohutus inimestele on juba teada. Jääb vaid küsimus, kas nad töötavad inimestel samamoodi kui hiirtel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles