Psühholoogid: uuesti abiellumine ei taga paremat tervist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: uuesti abiellumine ei taga paremat tervist
Teadlased: uuesti abiellumine ei taga paremat tervist Foto: SCANPIX

USA Chicago ülikooli psühholoogide sõnul mõjutab lahutus nii vaimset kui ka füüsilist tervist ning sellest tingitud terviseprobleemid ei pruugi kaduda ka pärast uuesti abiellumist.

Teadlased uurisid 8652 inimest ja avastasid, et lahutanute seas oli krooniliste haiguste all kannatajaid 20 protsendi võrra rohkem, kirjutab BBC.

Uurijate sõnul alustame oma täiskasvanuiga tavaliselt hea tervisega, kuid elu jooksul ette tulevad sündmused, nagu näiteks abielulahutus, võivad tervist märkimisväärselt viletsamaks muuta.

Pikaajaliselt abielus olnutel ja mitte kunagi abiellunutel ei täheldatud tervises drastilisi muutusi.

Pärast lahutust uuesti abiellunud ja leseks jäänud võivad olla mitte kunagi abiellunutest õnnelikumad ja vähem depressiivsed, kuid samas võib neil olla kestvaid terviseprobleeme.

Uuesti abiellunutel on kroonilisi haigusi näiteks 12 protsendi võrra rohkem kui pikka aega abielus olnutel.

Sotsioloog Linda Waite`i sõnul mõjutab lahutus või leseks jäämine negatiivselt nii vaimset kui ka füüsilist tervist.

«Uuesti abiellumine paneb mehed rohkem om atervise eest hoolitsema  ning parandab naiste rahalist olukorda. Kuid see ei pruugi siiski kõike parandada,» selgitas Waite.

Ta lisas, et uuesti abiellumine ei pruugi aidata pikaajaliste krooniliste haiguste puhul  nagu näiteks diabeet ja südamehaigused.

«Isegi siis, kui lahutusest tingitud stress ja depressioon on kadunud, olukord stabiliseerunud ja inimene uuesti abiellunud, jäävad pikka aega kestnud terviseprobleemid alles,» selgitas uurija.

Tervisespetsialistide kinnitusel nõuab lahutus suurt emotsionaalset ja rahalist lõivu, kuid samas mõjutab ka tervist.

«Inimesed peaks oma abielu kestmise eest võitlema. Nad peaksid mõistma, kuidas lahutus nende tervist hävitada võib. Välistatud ei ole, et lahutus võib viia uue abieluni, mis on eelmisest edukam,» lausus abielunõustaja Christine Northan.

Northan lisas, et alateadlikult otsitakse uueks abikaasaks ja elukaaslaseks inimene, kes meenutab endisi abikaasat või elukaaslast.  See omakorda kasvatab lahutuse ja lahkumineku riski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles