Värske Suurbritannia uurimuse kohaselt aitab rohke piimatoodete söömine lapsepõlves pikendada eluiga, päästes ajurabandusest ja teistest haigustest.
Piimatoodete söömine lapsepõlves pikendab eluiga
Uurimus keskendus perekondade toitumisharjumustele, mis näitasid, et kaltsiumi ja piimatoodete rohke tarbimine lapseeas vähendas suremust tervelt neljandiku võrra, kirjutab
.
Bristoli ja Queenslandi teadlased võtsid 65 aastat hiljem vaatluse alla 4374 1930. aastatel uuringus osalenud inimest.
Suurem kaltsiumitarbimine lapsepõlves ehk vähemalt 400 mg kaltsiumit päevas, mille saab kätte umbes veerandist liitrist piimast, vähendas ajurabandusse suremise riski 60 protsenti.
Positiivset toimet märgati selliste piimatoodete koguste puhul, mida soovitatakse tarbida ka praegu.
Kolm portsjonit piimatooteid - näiteks 200-milliliitrine klaas piima, tops jogurtit ja väike tükike juustu - annavad sellise koguse kaltsiumit, nagu enamik inimesi vajab igapäevaselt.
Loomulikult avaldavad tervisele mõju ka teised faktorid ning antud juhul võtsid teadlased arvesse, et kõige enam piimatooteid tarbinud lapsed olid reeglina pärit jõukamatest peredest ning toitusid ka üleüldse paremini. Siiski on tõendeid selle kohta, et suurem kaltsiumitarbimine on hea vererõhule.
Pikemaajaline kõrge vererõhk suurendab aga ajurabanduse riski.
Piimatoodete tarbimine võib mõjutada südametervist ja vereringet ka läbi hormooni nimega insuliinilaadne kasvufaktor a (IGF-1). Täiskasvanutel seostatakse kõrget IGF-1 taset madalama südamerikke ja südamehaigustesse suremise riskiga.
Joanne Murphy ajurabanduse ühingust märkis, et tegemist on huvitava uurimusega, kuid et hinnata piima mõju ajurabandusse suremise riski vähendamisele, tuleb seost rohkem uurida.
«Vahepeal soovitame lapsevanematele valida puu- ja köögiviljarikas ning vähe küllastatud rasvu ja soola sisaldav toidusedel, et nende laste üldine tervis oleks hea,» rääkis ta.