Teadlased: sinine toiduvärv võib aidata seljaaju vigastust ravida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: sinine toiduvärv võib aidata seljaaju vigastust ravida
Teadlased: sinine toiduvärv võib aidata seljaaju vigastust ravida Foto: AFP / Scanpix

USA teadlaste sõnul võib sinine toiduvärv aidata seljaaju vigastust ravida.

Rottidel tehtud katsed näitasid, et briljantsinine toiduvärv, mis on derivaat kõige levinumast sinisest toiduvärvist, aitas neil loomadel seljaajus olnud põletikku leevendada, kirjutab Reuters.

«Siiani ei ole leitud väga efektiivset ravi patsientidele, kellel on akuutne seljaajuvigastus,» selgitas arst Steven Goldman.

Goldman lisas, et toiduvärviga tehtud katse võib edaspidi võimaldada luua toimiva ja turvalise ravimi, mis saaks anda kohe pärast vigastust ning mis aitaks ennetada vigastuse süvenemist.

Kui aju või seljaaju närvirakud saavad kahjustada, vallanduvad neist kemikaalid, mis hävitavad teisi rakke.

Teadlased ega arstid ei ole veel selle jälile jõudnud, miks selline protsess vallandub. Selle protsessi peatamine aitaks ennetada rakkude edasist hävingut.

Teadlane Maiken Nedergaard ja ta meeskond otsisid võimalusi, kuidas saaks närvirakkude kahjustuste levikut ära hoida ja nad avastasid, et sinine toiduvärv võib olla sobiv.

Teadlased katsetasid sinise toiduvärviga, mis mõjub P2X7R retseptori kaudu.

«Nägime, et manustatud toiduvärviderivaat aitas seljaaju vigastust ravida ning seda ilma toksiliste kõrvalnähtudeta,» nentis Nedergaard.

Teadlase sõnul ei katsetata uut ravi inimeste peal enne, kui see täiesti ohutu on.

«Uus ravim peaks olema selline, mis toimiks kohe, sest närvirakkude kahjustus on pöördumatu,» selgitas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles