Üha rohkem inimesi vaktsineerib end puukentsefaliidi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiin.
Vaktsiin. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Tänavu esimese poolaasta jooksul on end puukentsefaliidi vastu esimest või mitmendat korda lasknud vaktsineerida 1175 inimest mullusest enam.


2009. aastal on tervisekaitseinspektsiooni andmetel lasknud ennast vaktsineerida 13 940 ja revaktsineerida 12 989 inimest. Mullu olid vastavad arvud 13 822 ja 11 934.

Hoolimata suurenenud vaktsineeritud inimeste arvust, näitab statistika, et puukentsefaliiti nakatumine on tänavu võrreldes mullusega suurenenud kaks korda.

Kui mullu registreeris tervisekaitseinspektsioon kuue kuuga 16 puukentsefaliiti nakatumise juhtumit, siis tänavu jaanuarist juunini oli neid olnud juba 32.

«Ühest vastust sellise olukorra põhjendamiseks ei ole,» ütles tervisekaitseinspektsiooni pressinõunik Iiris Saluri BNSile. Ta lisas siiski, et tõenäoliselt on haiguse tekitajat kandvate puuki arv tõusnud.

Kõige rohkem on tänavu inimesed saanud puukentsefaliidi nakkuse Tartumaal ja Pärnumaal ehk vastavalt üheksal ja kuuel juhul. Võrumaal, Saaremaal ja Tallinnas on nakatumisi olnud kolm, Harjumaal ja Narvas kaks ning Ida-Virumaal, Jõgevamaal, Läänemaal ja Lääne-Virumaal üks. Entsefaliidi nakkusi on tänavu registreeritud alates maist.

Entsefaliidist üle kümne korda rohkem on inimesed tänavu nakatunud puukborrelioosi, mille vastu vaktsiin puudub. Tänavu jaanuarist juunini on tervisekaitseinspektsioon registreerinud 349 nakatumist ehk mullusest 26,4 protsendi võrra enam.

Puukentsefaliidi vastu spetsiifilist ravi pole, kuid haiguse läbipõdenud omandavad eluaegse immuunsuse. Puukborrelioosi ravitakse antibiootikumidega. Nakkus mõjub kahjulikult haigestunu kesknärvisüsteemile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles