Doonorite tulva tõttu lõppesid Rakveres otsa verekotid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoripäeval Rakveres lõppesid otsa verekotid.
Doonoripäeval Rakveres lõppesid otsa verekotid. Foto: Toomas Huik

Eile toimus Rakveres doonoripäev, kuhu saabus niivõrd palju inimesi, et verekeskusest kaasa võetud verekotid lõppesid otsa. Nii ei saanudki osa kohaletulnutest praegu kehvas seisus olevate verevarude täiendamiseks oma panust anda.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla esindaja Eva Maimre sõnul loovutas eile Rakveres vähem kui viie tunni jooksul verd 143 inimest, mis on väga hea tulemus. Doonorite arv oleks võinud suuremgi olla, kuid vere pakendamiseks vajalikud kotid said enne ürituse lõppemist otsa.

«Verekotte planeerime alati varuga, niisamuti eilseks Rakvere doonoripäevaks. Kuid sellist erakordset doonorite aktiivsust ei osanud me ette näha,» kommenteeris Maimre.

Ta lisas, et verekeskus palub kõigilt nendelt headelt inimestelt, kelle abi nad eile vastu võtta ei saanud, südamest vabandust. «Kinnitame, et nende abikätt on kindlasti edaspidi väga vaja.»

Kui suvel on verevarude seis igal aastal tavalisest madalam olnud, siis sel suvel on verevarud kahanenud kriitilise piirini.

«Ülemöödunud nädalavahetusel tellisid haiglad sellises koguses verd, mis on tavapärane tervele nädalale. Haiglad vajasid tavapärasest rohkem verd seetõttu, et ravile sattusid keeruliste tervisehädadega patsiendid, kes vajasid palju doonoriverd ning samuti haruldaste veregruppidega patsiendid,» rääkis Maimre.

Ta nentis, et tasapisi on verevarud jälle taastumas, ent endiselt on suur puudus B Rh- negatiivse, A Rh-negatiivse ja 0 Rh-negatiivse veregrupi verest.

Rakverelastel tuleb järgmine võimalus verekeskuse abistamiseks 22. septembril.

Doonoriks saab inimene, kes on

  • terve, ei põe hetkel mõnda viirushaigust ega tarvita ravimeid (välja arvatud toidulisandid, vitamiinid, rasestumisvastased vahendid);
  • puhanud ja söönud;
  • kehakaaluga üle 50 kilogrammi;
  • 18-60-aastane.

Täpsem info veebilehelt www.verekeskus.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles