Rinna taastamisoperatsioon ei taga head elukvaliteeti

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksinälg ajas naise ehitajaid ahistama. Foto on illustreeriv.
Seksinälg ajas naise ehitajaid ahistama. Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Naistel, kellel on vähi tõttu rinnad eemaldatud, on sarnane elukvaliteetet sõltumata sellest, kas need on operatsiooni abil taastatud või mitte.

Paljud naised läbivad rinna taastamisoperatsiooni kohe pärast mastektoomiat või hiljem ning seni on arvatud, et rindade taastamine parandab naise elukvaliteeti, vahendab Reuters.

33 uuringut kokku võtvas ülevaates järeldus, et mastektoomiapatsientide elukvaliteedis polnud pikema aja peale suurt vahet, kas nad olid läbinud taastamisoperatsiooni või mitte.
11-st elukvaliteediuuringust seitsmes, milles mõõteti näiteks füüsilist toimetulekuvõimet, emotsionaalset heaolu ning seltskonnaelu, ei leitud taastamisoperatsiooni läbinute ja mitteläbinute vahel mingisugust erinevust.

Üheksa uuringut 16-st, mis mõõtsid naiste kehapilti, ei näidanud selgeid erinevusi. 12-st uuringust seitse ei leidnud erinevusi seksuaalelus.

Põhja-Carolina ülikooli dr Clara Lee juhitud teaduriterühm kirjutas, et naise rahulolu rinna taastamisoperatsiooniga võivad mõjutada mitmed faktorid. Nad märkisid, et naised, kes valivad operatsiooni, võivad erineda elukvaliteedi, kehaga rahulolu ja seksuaalsuse poolest neist, kes seda ei vali, mistõttu nad võivad operatsiooni tulemust teistmoodi tajuda.

Ükski uuringutest ei võtnud arvesse patsientide operatsiooniotsuse «kohasust». Mõned naised võisid taastamisoperatsiooni läbida täielikult veendumata, kas seda ikka tahavad - ka see võis pikema aja vältel rahulolu mõjutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles