Majanduskriis suurendab ülekaaluliste hulka

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs maksavad firmad töötajatele salenemise eest lisatasu.
USAs maksavad firmad töötajatele salenemise eest lisatasu. Foto: SCANPIX

Saksa teadlased leidsid, et majanduskriisi tõttu võib tervisele ohtlik ülekaalulisus suureneda.

Uuringus osalenud 949-st võlgades inimesest olid ülekaalulised 25 protsenti ning 8318 osalenust, kellel võlad puudusid, olid ülekaalus ainult 11 protsenti, vahendab CBC.ca.

«Majanduslikke raskusi sai seostada kaalutõusu levikuga ning ülekaalulisusega, mida ei seletanud tavapärased sotsiaalmajanduslikud määratlused,» ütles Mainzi ülikooli teadur Eva Münster.

Münsteri sõnul mõjub majanduskriis rahva tervisele. Kui ülekaalulisust on tavapäraselt seostatud sissetuleku, hariduse ja ametiga, siis võlakoorma mõju tervisele pole senini arvesse võetud. 

Võlgade tõttu võivad süveneda kroonilised haigused, kui rahapuuduse tõttu tuleb loobuda näiteks vabaajategevustest või seltskonnaüritustest. Lisaks valitakse kallite tervislike toitude asemel odavam rämpstoit.

Uuringu läbiviijad pakkusid efektiivseks riiklikuks tervishoiustrateegiaks tervislike toitude hindade langetamise.

Uuringu tulemusi võis mõjutada asjaolu, et ülekaalulistel inimestel on raskem tööd leida ja nad on seepärast tõenäolisemalt võlgades. Pole ka teada, kas uuringus osalejad hakkasid juurde võtma pärast võlgadesse jäämist või olid juba enne majandusraskusi ülekaalulised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles