Teadlased: seksuaalset orientatsiooni pole võimalik muuta

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India kinopublikuni jõuab meestevaheline suudlus.
India kinopublikuni jõuab meestevaheline suudlus. Foto: AFP / Scanpix

USA psühholoogide teatel pole homoseksuaalsust teraapia või muude ravimeetodite abil võimalik muuta.

Ameerika Psühholoogialiidu värske resolutsioon soovitab tervishoiutöötajatel vältida klientidega suheldes väiteid, et nood saavad oma seksuaalset orientatsiooni muuta, vahendab LiveScience

Lapsevanematel, laste kasvatajatel, noortel ja nende perekondadel oleks arukas vältida seksuaalse orientatsiooni muutmise programme, mis kirjeldavad homoseksuaalsust vaimuhaiguse või arenguhäirena.

Selle asemel peaksid nad otsima psühhoteraapiat, ühiskondlikku tuge ja haridusteenuseid, mis «pakuvad antud teema kohta korrektset teavet, suurendavad perekonna ja kooli toetust ning kahandavad seksuaalvähemusnoorte kõrvaletõugatust».

«Vastupidiselt seksuaalse orientatsiooni muutmise pooldajate ja praktiseerijate väidetele ei ole piisavalt tõendeid, mis toetaksid psühholoogilise sekkumise tõhusust orientatsiooni muutmisel,» ütles resolutsiooni koostanud operatiivgrupi juht Judith M. Glassgold.

Uurijad pole kindlalt järeldanud, millises ulatuses on homoseksuaalsus geneetiliselt pärilik, kuid peavad tõenäoliseks kombinatsiooni looduslikest eeldusest ja kasvatusest. Samas on mitmed uuringud näidanud, et geenidel on oluline roll.

«Mõned uuringud pakuvad, et osad inimesed on õppinud oma homoseksuaalseid ihasid eirama või nende ajel tegutsemist vältima. Ometi ei näita need uuringud, kelle jaoks see võimalik oli, kui kaua selline mõju kestis või kuidas see mõjus vaimsele tervisele pikemas perspektiivis,» rääkis Glassgold. «Samuti saadi selline tulemus palju tõenäolisemalt inimestega, kes olid alustuseks tundnud lihtsat külgetõmmet samast soost isiku suhtes.»

Operatiivgrupp analüüsis 83 vastavateemalist eelretsenseeritud teadusartiklit aastatest 1960 kuni 2007 ja ka seksuaalse sättumuse teemalisi värskeid uuringuid. Teostatud uuringute põhjal ei saanud teha põhjapanevaid järeldusi seksuaalse orientatsiooni muutmise katsete tõhususes ega küsimuses, kas vastavad meetodid on ohutud või või mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles