Vaimne aktiivsus lükkab dementsuse süvenemist edasi

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaimne aktiivsus lükkab dementsuse süvenemist edasi
Vaimne aktiivsus lükkab dementsuse süvenemist edasi Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Värskes uuringus selgus, et vaimset aktiivsust nõudvad tegevused võivad edasi lükata vanadusnõtruse süvenemist.

Teadlased New Yorgi Albert Einsteini nimelisest meditsiinikolledžist uurisid viie aasta jooksul 488 inimest vanuses 75-85 eluaastat, kellel alguses dementsust polnud, vahendab HealthDay.com.

Iga päev märgiti üles aju stimuleerivad tegevused. Uuringu lõpus oli dementsus tekkinud umbel viiendikul inimestest, kuid järsk mälu halvenemine sõltus vaimse tegevuse rohkusest.

«Inimesel, kes võttis nädalas osa 11 tegevusest, lükkus kiirendatud mälu halvenemine edasi 1,29 aastat võrreldes inimesega, kes võttis osa ainult neljast tegevusest,» rääkis uuringu autor Charles B. Hall.

Tegevuste hulka kuulusid lugemine, kirjutamine, ristsõnade lahendamine, kaardi- ja lauamängud, grupiarutelud ja musitseerimine.

«Selliste tegevuste mõju hilises elujärgus paistab olevat sõltumatu haridusest. Need aitavad säilitada aju elujõudu,» lisas Hall.

Hall märkis samas, et oleks vaja täiendavaid uurimusi selgitamaks, kas tegevustes osalemine võib vanadusnõtrust täielikult ennetada või edasi lükata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles