Ülekaalulised sõbrad söövad koos olles rohkem

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõpradega koos süües tarbitakse rohkem kaloreid
Sõpradega koos süües tarbitakse rohkem kaloreid Foto: Caro / Trappe
Värskest uuringust selgub, et ülekaalulised lapsed ja noored kalduvad samuti ülekaalus olevate sõprade seltskonnas rohkem sööma.

9-15 aastaste noortega tehtud uuringu autorite sõnul leidsid nad, et igasuguse kehakaaluga lapsed sõid sõprade seltskonnas rohkem kui võõraste lastega koos einetades, kirjutab Reuters.

Kõige rohkem kaloreid tarbisid aga ülekaalulised lapsed, kes sõid koos oma ülekaaluliste sõpradega.

Uuringut juhtinud pediaatriaasjatundja doktor Sarah-Jean Salvy New Yorgi ülikoolist ütles, et pole kuigi üllatav, et sõprade seltsis rohkem süüakse. Sama kehtivat ka täiskasvanute kohta.

Selle põhjuseks peab Salvy asjaolu, et võõraste keskel olles jälgivad inimesed oma käitumist hoolikamalt, sõprade käitumisest võetakse aga eeskuju.

«Nad panevad paika normid, mida teha – või antud juhul siis süüa – tohib,» kirjeldas Salvy sõprade mõju.

Uuringus osales 23 ülekaalulist ja 42 normaalkaalus last, kes veetsid 45 minutit kas sõbra või tundmatu eakaaslase seltskonnas. Iga kord anti paaridele meelelahutuseks mänge, puslesid ja raamatuid, aga ka kausse krõpsude, küpsiste, viinamarjade ja porganditega.

Selgus, et sõprade paarid tarbisid koos olles rohkem kaloreid, kusjuures kõige energiarikkamaid suupisteid sõid ülekaalulised sõbrad. Nemad tarbisid 45 minuti jooksul koos olles keskmiselt 738 kalorit, samas kui ülekaalulisest ja normaalkaalus lapsest koosneva sõprade paari puhul tarbis ülekaaluline laps vaid 444 kalorit.

Normaalkaalus lapsed tarbisid sõbraga koos olles keskmiselt 500 kalorit ja sõbra kehakaal seda ei mõjutanud.

Salvy viitas tulemusi kommenteerides ühele varasemale uuringule, mille põhjal võtavad kolme aastakümne jooksul kõige tõenäolisemalt kaalus juurde need täiskasvanud, kelle samast soost sõbrad on ülekaalulised.

Laste ja noorte puhul on teada, et sõbrad omavad suurt mõju alkoholi tarbimisele ja suitsetamisele. Salvy sõnul võib käesoleva uuringu põhjal oletada, et laste sotsiaalne suhtlusvõrgustik mõjutab ka nende söömisharjumusi.

Salvy lisas, et kui see oletus paika peab, võib ühe lapse söömisharjumuste parandamine muuta ka tema sõprade toitumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles