Puuknakkustesse haigestumine ületab oluliselt mullust

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk.
Puuk. Foto: Kunnar Rüsülainen / Valgamaalane

Nii puukborrelioosi kui ka -entsefaliiti haigestumine on tervisekaitseinspektsioonis registreeritud haigusjuhtude järgi mullusega võrreldes oluliselt kasvanud.


Puukborrelioosi haigestumine suurenes 2009. aasta seitsme esimese kuu jooksul aastatagusega võrreldes enam kui viiendiku võrra 508 haigusjuhuni, mis teeb 37,9 haigestumist 100 000 elaniku kohta.

Tervisekaitsinspektsiooni epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar rääkis mais, et puugihaiguste esinemise kasvu põhjuseks on nii soojad talved, varasemast enam jäätmaid, haigustekitajate peremeesloomade arvukuse tõus kui ka kevadine kulupõletamise keeld.

«Lisandunud on ka inimeste huvi liikumise vastu looduses, siseturism on meil Eestis oluliselt suurenenud,» tõi Kutsar välja veel ühe puuknakkustesse haigestumise tõusu põhjuse.

Puukide nakatatavus puukborrelioosi tekitajaga on Kutsari sõnul entsefaliidi viirusest oluliselt suurem, mis tähendab ka inimesele suuremat nakatumise ohtu.

Puukentsefaliidi haigusjuhte on registreeritud alates maikuust ning võrreldes 2008. aastaga on haigestumine suurenenud 2,3 korda. Juulikuu lõpuks oli Eestis kokku registreeritud 83 puukentsefaliidi juhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles